PROSVJED PRED POLICIJOM

Zagrebački biciklisti: Grad vozi u krivom smjeru

11.09.2015 u 22:19

Bionic
Reading

Članovi Sindikata biciklista i oko 500 prosvjednika okupilo se u petak ispred sjedišta Ministarstva unutarnjih poslova i krenulo prema Zrinjevcu, gdje su ispred Policijske uprave zagrebačke prosvjedovali protiv zanemarivanja biciklista u prometu

Od MUP-a su zatražili da pokrene izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima bi se unaprijedila sigurnost biciklističkog prometa i potaknuo njegov rast.

Ocjenjuju da je trenutačna infrastruktura nelogična, dvosmislena te sukobljava bicikliste i pješake.

Na transparentima su ispisali poruke poput "Ni kriv, a dužan", "Grad vozi u krivom smjeru", "Urbanisti nisu biciklisti", "Biciklom protiv AUTO-kracije", "Kaznite odgovorne, a ne korisnike", kako bi upozorili na niska prava vozača biciklista.

Pješaci i biciklisti, kao najugroženija skupina u prometu, sustavno su zanemarivani, a trenutačna infrastruktura nepotrebno ih stavlja u sukob, pritom i dalje potičući automobilski prometa, poručili su biciklisti.

Za takvo stanje na zagrebačkim nogostupima optužili su Grad Zagreb, koji uređuje i održava prometnu infrastrukturu, no i MUP koji, kako kažu, ne provodi nadzor nad izgradnjom, a po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama je obavezan.

Mislav Kirac iz Sindikata biciklista istaknuo je kako kažnjavanje biciklista za bezopasne prekršaje ne podiže sigurnost u promet i ustvrdio da treba kažnjavati one koji zaista ugrožavaju sigurnost divljom vožnjom u pješačkim zonama.

"Zbog višegodišnjih uzaludnih pregovora s nadležnim službama bili smo prisiljeni prava tražiti prosvjedom. Želimo da policija osigura smislenu i zakonitu biciklističku infrastrukturu, da prestane zloupotrebljavati nelegalne i apsurdne točke za kažnjavanje, a za koje je odgovoran Grad i da počne sankcionirati postupke svih sudionika koji utječu na sigurnost prometa" istaknuo je Davor Klarić iz Sindikata biciklista.

Tena Šarć iz Sindikata kaže da su njihovi zahtjevi razumni i idu na korist svih sudionika u prometu, kako najugroženijih pješaka i biciklista, tako i sigurnosti automobilskog prometa.

Sindikat je na prosvjed pozvao pješake i bicikliste kako bi zajednički potaknuli promjenu u izgradnji prometne infrastrukture i izuzimanje biciklističkih staza s ionako preuskih nogostupa.

"Kao volonterska udruga ne možemo utjecati na svaku osobu te je potrebna sustavna edukacija koja se nekad provodila, a ukinuta je 2004. godine", poručeno je iz Sindikata biciklista.