privatno u javnom

Zagrebačke udruge na nogama: Bandić i HDZ nastavlju s trgovanjem gradskim prostorima

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 10.11.2020 14:29
  • Objavljeno 10.11.2020 u 12:39
Zagreb, ilustrativna fotografija

Zagreb, ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Više nevladinih udruga upozorilo je u utorak da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i HDZ nastavljaju s trgovanjem vrijednim gradskim prostorom i prepuštanjem privatnim investitorima prostora u javnom vlasništvu, zanemarujući javni interes i potrebe građana

Udruge Zelena akcija, Pravo na grad, Udruga građana Siget i Zagreb te zove u priopćenju upozoravaju da Bandić i dalje nastavlja s istom štetnom politikom vođenja Zagreba, ovog puta jurišem na vrijedan gradski prostor u samom središtu grada - Blok Badel.

Pri tome mu, dodaju, i dalje velikodušno pomaže HDZ, što je i pokazao na posljednjoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba, kada je podržao Bandićev plan.

"Plan Milana Bandića da privatnoj tvrtki prepusti preko milijun kvadrata vrijednog gradskog zemljišta na Velesajmu i Hipodromu za tzv. Zagrebački Manhattan je propao pa je odlučio po istom modelu investitorima prepustiti Blok Badel", navode u priopćenju.

Smatraju i da će je idućih šest mjeseci, koliko je preostalo do lokalnih izbora, Gradska uprava odlučila, vjerojatno na isti način, riješiti se i ostalih vrijednih gradskih prostora poput Bloka Zagrepčanka te tvornica Badel i Sljeme.

Stoga je, ocjenjuju, za prostor središta Trešnjevke raspisan brzinski natječaj u svrhu izrade Urbanističkog plana uređenja (UPU) kojim bi bila omogućena daljnja prekomjerna stambeno - komercijalna gradnja na tom osjetljivom području grada.

Drže i da su svi ti gradski prostori desetljećima zapuštani i ostavljeni na propadanje ne bi li nekretnine postale u potpunosti neupotrebljive te na koncu zajedno s vrijednim zemljištem prepuštene privatnim investitorima čiji je jedini interes njihov vlastiti profit.

"Javni interes i javni sadržaji u takvim slučajevima u potpunosti padaju u vodu. Ishitreno trgovanje vrijednim gradskim prostorom još jednom pokazuje kako se gradom ne upravlja sustavno, poštujući pravila struke i uzimajući u obzir potrebe građana i građanki", navode udruge.

Umjesto da koristimo svoje raspoložive javne resurse u planiranju održive budućnosti grada, gradska uprava pod vodstvom Milana Bandića trguje tim istim prostornim resursima kako bi pogodovala privatnim investitorima prema čijim interesima kroji prostorne planove, upozoravaju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!