pomoć stradalima

Zagreb u Petrinju upućuje cisterne s vodom, dogovara i obnovu vodocrpilišta

30.12.2020 u 17:04

Bionic
Reading

Direktor zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje Marin Galijot najavio je u srijedu da s cisternama s vodom kreće u Petrinju, kako bi odmah "u prvom naletu" pomogli stradalom stanovništvu, a ujedno će se i dogovoriti na koji način mogu sudjelovati u obnovi vodocrpilišta i mreže u Petrinji.

"U dogovoru s Hrvatskim vodama i direktorom Privrede, odnosno komunalnom tvrtkom koja upravlja sustavom vodoopskrbe u Petrinji dogovorili smo za danas i za sve ove dane koliko je potrebno cisterni da im pomognemo s tim prvim naletom potrebe za vodom, a u dogovoru s njima vidjet ćemo kako možemo sudjelovati u obnovi, što vodocrpilišta, što same mreže u Petrinji", istaknuo je Galijot.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da će do kraja dana izlistati sve što su trgovačka društva, uredi, zavodi i službe Grada Zagreba od jučer poslali u Petrinju ili će poslati ovih dana.

"Mi moramo u ovoj situaciji staviti sve na raspolaganje ratom opustošenoj Banovini, Sisačko-moslavačkoj županiji od Siska do Vojnića, preko Gline i Petrinje koja je najviše nadrapala jer je tamo poslije rata i opustošenja došao i potres koji je srušio snove ljudi. Mi moramo biti s tim ljudima i bit ćemo", poručio je Bandić.

Bandić: Ne mogu slati u Petrinju vozila koja su bila potrebna za sanaciju u Zagrebu

Na pitanje novinarke kako komentira kritike da je jučer nakon potresa na Trgu bana Jelačića postrojio vozila koja su zapravo trebala krenuti za Petrinju, Bandić je rekao da ne mogu slati u Petrinju vozila koja su bila potrebna za sanaciju od potresa u Zagrebu te najavio da danas kreće konvoj za Petrinju.

  • +18
Posljedice potresa u Petrinji Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

"Danas kreće bitan konvoj za Petrinju, kad smo sanirali ono ispred svoje kuće. Morate najprije očistiti smeće ispred svoje kuće. A te kritike koje ti mali jazavci i žmigavci emitiraju putem vaših valova, bolje bi vam bilo da nešto emitirate drugo. A njima želim puno zdravlja i sreće. Oni hoće reći da sam ja dopeljao mehanizaciju grada Zagreba i aktivirao sve resurse da radim sebi reklamu i da se slikam pored tih vozila. A da nisam ništa poduzeo, onda bi me pitali zašto ćorim, zašto se nisam snašao. Sad kad sam sve raspoloživo izveo i očistio sve za šest sati, sad je kritika zakaj sam to napravil", rekao je Bandić novinarima u Vodoopskrbi i odvodnji gdje je održana smotra vozila za održavanje sustava vodoopskrbe i odvodnje grada Zagreba.

Video: Luka Stanzl/PIXSELL

Vodoopskrba i odvodnja ima 73 novih vozila, usluge se više neće plaćati vanjskim suradnicima

Direktor Galijot je rekao da su u nepunih 12 mjeseci proveli dva velika natječaja ukupne vrijednosti nešto manjoj od 40 milijuna kuna te su putem financijskog leasinga pribavili 73 novih vozila, od kojih je jedan dio specijaliziran za čišćenje i održavanje javnog sustava odvodnje, a veći dio je predviđen za operativno održavanje, odnosno izgradnju vodoopskrbnog sustava Zagreba, od malih osobnih vozila, kombija, dostavnih vozila, bagera, odnosno kamiona. Rekao je da bi još jedan bager trebali kupiti do polovine sljedeće godine.

Galijot ističe da bi sada, po prvi put, sljedeće godine trebali očistiti svih 54.000 slivnika u komadu, sa svojim ljudima. Napomenuo je da je u Zagrebu duljina mreže odvodnje 2200 kilometara javnih kanala i gotovo 54.000 slivnika.

Bandić ističe da sada više neće te usluge plaćati vanjskim suradnicima jer imaju svoja specijalna vozila i svoje vozače te će uvijek biti dostupni, na raspolaganju.

Najavio je i da će vozila koja će rashodovati, uputiti u druga područja Hrvatske, tamo gdje budu najpotrebitija.