HOMOFOBIJA U HRVATSKOJ

Zagreb Pride alarmira EU o napadu na homoseksualca

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.01.2009 08:37
  • Objavljeno 15.01.2009 u 08:37
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Povodom organiziranog i brutalnog premlaćivanja 23-godišnjeg Nevena Rauka u Zagrebu, prvog poznatog događaja planiranog i smišljenog, te više sati ustrajno provođenog progona i fizičkog napada na gay osobu u Hrvatskoj, oglasilo se udruženje Zagreb Pride

Neven Rauk (23) dogovorio je spoj s muškarcem preko Iskrice.com, a na dogovorenom mjestu pojavila se grupa muškaraca. Neven se uplašeno ukrcao na prvi autobus, a na zadnjoj stanici kod Mirogoja presrela ga je ista skupina mladića koji su ga pretukli i fotografirali.

Vozač autobusa kojim je došao nazvao je policiju i hitnu pomoć. U bolnici je utvrđeno da ima slomljen nos i ozljedu oka, koje se od udarca potpuno zatvorilo.

Udruženje Zagreb Pride poziva sve gradske i državne institucije, posebice policiju i pravosudne organe, da najozbiljnije reagiraju i učine sve što je potrebno da se napadači pronađu i privedu pravdi.

'Ukazujemo da je policija je slučaj u svom izvješću nazvala 'razbojstvom'! Kako je moguće da očito planirani zločin iz mržnje itko može smatrati razbojstvom? O cijelom događaju, a posebice o ovom postupku policije, izvijestit ćemo nadležna tijela Europske komisije, Vijeća Europe i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava i prava LGBT osoba, koji su i ranije izražavali nezadovoljstvo radom hrvatskih institucija u pogledu LGBT pitanja smatrajući da u tom polju Hrvatska nije ni blizu dostizanja europskih standarda', poručili su članovi Zagreb Pridea.

Dio odgovornosti, smatraju oni, snose i državne institucije i političke organizacije na poziciji vlasti i njihova rukovodstva koja ne čine ništa na suzbijanju i prevenciji nasilja te smanjenju homofobije u hrvatskom društvu.

'Pozivamo stoga sve institucije, nositelje vlasti i političare i političarke koji su se dosad deklarativno izjašnjavali u prilog afirmacije i zaštite ljudskih prava i dostojanstva LGBT osoba da reagiraju, osude organizirani napad na Nevena Rauka i doprinesu time javnoj vidljivosti nasilne homofobije kao jednog od problema hrvatskog društva.'

Pozivaju premijera Ivu Sanadera i Vladu RH u cijelosti, kao i gradonačelnika Milana Bandića, da u skladu s europskim vrijednostima i praksom, kojoj kažu da teže, najoštrije osude ovaj brutalni napad i nazovu ga svojim imenom - planiranim zločinom iz mržnje, motiviranim homofobijom. Nakon osude riječima trebaju uslijediti djela: pokretanje programa suzbijanja homofobije.

Porazno je što još jednom moramo spomenuti da Zagreb nije siguran grad za sve građane i građanke, zaključili su članovi Zagreb Pridea.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi