cijena -'sitnica'

Zagreb podržao ideju odvoza svog biotpada u Novsku

27.02.2019 u 08:28

Bionic
Reading

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine prihvatili su u utorak većinom glasova zaključak da Grad Zagreb, Grad Novska i Zagrebački centar za gospodarenje otpadom sklope Sporazum o suradnji na pripremi i izgradnji postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada u Novskoj

Prijedlogu da se biootpad odvozi u stotinjak kilometara daleki grad usprotivila se skupštinska oporba.

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) rekao je da će Zagrepčani samo transport do Novske plaćati oko 4,5 milijuna kuna godišnje te smatra da bi se takvo postrojenje trebalo napraviti u Zagrebačkoj županiji.

"Ako već 45.000 tona komunalnog otpada mjesečno može ići iz Zagrebačke županije u Resnik, gdje će biti zajednički Centar za gospodarenje otpadom, onda mislim da 60.000 tona biootpada može iz Zagreba ići u Zagrebačku županiju, gdje bi trebalo biti zajedničko postrojenje za biootpad", kazao je.

SDP-ov gradski zastupnik Zvane Brumnić upitao je gdje će se taj otpad u Zagrebu utovarivati. "Nadam se ne na Glavnom kolodvoru", dodao je.

Grad Novska temeljem sporazuma trebao bi osigurati odgovarajuće zemljište, dok bi Zagreb trebao financirati pripremu i izgradnju postrojenja, odnosno po objavi poziva Ministarstva zaštite okoliša i energetike za dodjelu bespovratnih sredstava, podnijeti prijavu za sufinanciranje postrojenja iz sredstava EU kroz Operativni program konkurentnosti i kohezija 2014-2020.

Sporazum između slavonskog grada i Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom (ZCGO) predviđa izradu studijsko-projektne dokumentacije za postrojenje u iznosu od 4,5 milijuna kuna dok bi procijenjena vrijednost izgradnje postrojenja bila utvrđena studijom izvodljivosti. Točan iznos potreban za izradu studijsko-projektne dokumentacije i izgradnju postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada utvrdit će se nakon provedenog postupka javne nabave.

Grad Novska u siječnju je ove godine pisanim putem iskazao interes za zajedničko investicijsko ulaganje u gradnju postrojenja za obradu biootpada navodeći da na području poduzetničke zone raspolaže zemljištem u svojem vlasništvu u površini od 80.000 četvornih metara i više.

Uz ostalo, u sporazumu se navodi da je prostornim planom uređenja Novske omogućena gradnja građevina za gospodarenje otpadom od lokalnog značaja te su na prostoru poduzetničke zone predviđeni prostori i gradnja građevina za gospodarenje otpadom.

Uz to, kako je istaknula pročelnica zagrebačkog gradskog Ureda za gospodarstvo i okoliš Mirka Jozić, duž navedene poduzetničke zone nalazi se željeznička pruga od koje se, po potrebi, može izvesti krak industrijskog kolosijeka prema postrojenju, za što je već ishođena građevinska dozvola.

Sporazum će se, nakon zagrebačke, naći i na sjednici Gradskog vijeća Novske.