KRATKI REZOVI

Zagreb ostao bez 100 milijuna kuna

20.10.2009 u 09:46

Bionic
Reading

Prema izmjenama i dopunama proračuna koje je gradonačelnik Milan Bandić poslao u Gradsku skupštinu, njegova je uprava uspjela ovogodišnji budžet u konačnici svesti na 7,685 milijardi kuna, što je 165 milijuna kuna manje u odnosu na 7,85 milijardi kuna koliko je proračun iznosio nakon rebalansa u srpnju

Međutim, s obzirom na to da su, prema neslužbenim informacijama iz Ureda za financije, prihodi na razini godine podbacili 10 posto prema prvotno planiranih 8 milijardi kuna (na polugodištu su bili manji 6 posto ili 479 milijuna kuna), rezovi i uštede Bandićeve gradske uprave daleko su ispod onih koje je trebalo napraviti pa će se preostale obaveze s izvođačima radova i dobavljačima prenijeti na iduću godinu, piše Business.hr

Prostora za 'financijsko gimnasticiranje' u nerealno postavljenom proračunu (rast BDP-a 4 posto), i to u recesijskoj godini, jednostavno nije bilo previše.

Prihodi poslovanja rebalansom će biti smanjeni za 115 milijuna kuna, a još 50 milijuna kuna bit će manje na prihodovnoj strani jer je država odobrila samo 100 milijuna kuna kreditaa.

Najviše su podbacili prihodi od komunalnog doprinosa, umjesto 560 bit će realizirano samo 460 milijuna kuna, a to u Gradu pripisuju padu poduzetničkih građevinskih aktivnosti.

Riječ je o namjenskim sredstvima za Ured za prostorno uređenje, izgradnju i komunalne poslove, koji je u konačnici svoj ovogodišnji plan, a riječ je o izgradnji infrastrukturnih objekata, morao srezati za gotovo 74 milijuna kuna.

Situacija bi bila daleko gora da nisu za 50 milijuna kuna narasle komunalne naknade, i to zbog strožih kontrola ZG holdinga.

Prihodi od poreza i prireza na dohodak smanjuju se za 22 milijuna kuna i vežu se izravno uz smanjivanje plaća te rast nezaposlenosti, a za 10 milijuna kuna pali su prihodi od poreza na promet nekretnina.

Pad prodaje automobila 50 posto doveo je do pada prihoda od naknade za uporabu javnih cesta što se plaća pri registraciji vozila, i to za 15 milijuna kuna. Na rashodovnoj strani najviše se uspjelo srezati za zaposlene (32 milijuna kuna) kojima je smanjena božićnica sa 3000 na 1500 kuna.

Gradskim će četvrtima budžet biti 24,5 milijuna kuna manji, a bez sredstava su ostali vrtići, škole i kulturne ustanove.Za 5,5 milijuna kuna smanjena su sredstva na poziciji subvencije poljoprivrednicima, obrtnicima i poduzetnicima, ali samo zbog manje potražnje, tvrde u gradskoj upravi.

U gradskoj su upravi na uslugama telefona, pošte, promidžbe i informiranja uspjeli uštedjeti 15 milijuna kuna. O rebalansu proračuna Gradska će skupština raspravljati 29. listopada.