KALINIĆ UVJERAVA

Zagreb nije u opasnosti osim ako se ne udruže potres i poplava

12.02.2014 u 11:21

  • +53

Poplave prijete Hrvatskoj

Izvor: tportal.hr / Autor: ZG ureda za hitne situacije

Bionic
Reading

Obilne kiše i topljenje snijega prouzrokovale su plavljenja stambenih i gospodarskih objekata te cesta na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije

Rano jutros održana je izvanredna sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje Zagrebačke županije. Od sinoć je zaprimljeno ukupno oko 220 dojava građana. Pročelnik područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zagreba Damir Pilčik za Media servis govori o stanju na terenu.

'Tijekom noći je bilo jako puno intervencija i poziva na Županijski centar 112 vezano uz probleme s vodama. Prvenstveno je to problem s oborinskim vodama i neodržavanjem one komunalne infrastrukture koja nam služi za odvodnju tih oborinskih voda. To znači da su nam neki vodni ispusti zatvoreni, da nisu uređeni kanali uz cestu i puteve'.


Najkritičnija situacija zabilježena je u istočnom dijelu Zagreba, a u Sesvetskom Kraljevcu sinoć je bilo ugroženo više desetaka objekata. 'Na području Grada Zagreba bili su problemi u Sesvetskom Kraljevcu i tijekom noći na području Resnika, od nemogućnosti gutanja vode po oborinskim kanalima, dijelom je problem i neodržavanje onih vodnih kanala koji su u ingerencijama određenih pravnih subjekata'.

Problemi i na području Zagrebačke županije, a trenutno je najteža situacija na području Vrbovca, naselje Brčevec, gdje je bilo ugroženo oko 500 objekata. 'Vatrogasci su cijeli dan i noć radili na onim najugroženijim kritičnim mjestima. U tijeku noći smo također imali problema na velikogoričkom području. Čička Poljana, Mraclin, Petrovina, isto problemi s tim oborinskim vodama, s nekvalitetnom odvodnjom, odlaskom tih oborinskih voda prirodnim putevima, kanalima i nekim manjim vodotocima'.

Uz vatrogasce i radnike vodoprivrede na terenu su bili i djelatnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, čiji nas je pročelnik Pavle Kalinić izvijestio o trenutnom stanju na terenu.'Sve je to više-manje funkcioniralo i funkcionira zahvaljujući službama koje postoje u Gradu Zagrebu, a nažalost, ima tu i niz objektivnih problema u Gradu Zagrebu, recimo u Sesvetskom Kraljevcu je problem bio zbog nedovoljnog broja odvodnih kanala. Došli su vatrogasci i pokušavali su ispumpavati vodu, međutim, problem je bio taj što se ta voda nije imala gdje ispumpati'.

No, mjesta za paniku nema, opasnost od poplava u Gradu Zagreba ne postoji, smiruje Kalinić zabrinute građane. 'Sad je najkritičnija situacija zato što ide ovaj vodeni val, to će onda biti kritično za Sisak, ne za Grad Zagreb, zato što Zagreb ima kvalitetno sagrađene nasipe još iz '64. godine, kao i odteretni kanal Odra- Sava koji nažalost, nikad nije produžen, međutim, on funkcionira odlično. Tako da za Grad Zagreb ne postoji opasnost, osim kad se visoki vodostaj ne bi udružio s nečime drugime. Primjerice, da se dogodi potres pa da popusti negdje nasip, onda bi moglo biti problema', kaže Kalinić.
Iz DHMZ-a očekuju prestanak oborina, zatim i djelomično razvedravanje navečer i u noći. Zbog obilnih oborina te topljenja snijega u Sloveniji i Hrvatskoj, najavljuju da će vodostaji danas još rasti.