PRVI GAY VODIČ

'Zagreb nije spreman za istospolne poljupce'

26.04.2010 u 12:13

Bionic
Reading

Zagreb sve više postaje gay friendly mjesto, pa će se tako za dva tjedna u turističkim uredima i hotelima prvi put pojaviti prvi pravi gay vodič u kojem, između ostalog, stoji da Zagrepčani još nisu spremni na poljupce istospolnih parova, ali da ipak postoje mjesta gdje je takva populacija dobrodošla, javlja Jutarnji list

Za razliku od prošlogodišnjeg izdanja koje je brojalo samo 11 gay friendly lokacija i bilo tiskano u maloj nakladi, u ovogodišnjem vodiču, koji će biti distribuiran u pet tisuća primjeraka, moći će se naći čak 37 takvih mjesta u gradu.

Gay turisti na taj će način moći doznati u koji bar slobodno otići na piće, u kojim klubovima plesati, u kojim hostelima i apartmanima spavati, na koji festival ili parti otići, u kojem frizerskom salonu se urediti, pa čak i kojim gay friendly taksijem se voziti.

Premda podacima koje su prikupili novinari Jutarnjeg Zagreb godišnje posjeti oko 650 tisuća turista, pa ako je pet posto populacije gay, pretpostavlja se da je takvih turista u hrvatskoj metropoli svake godine oko 30 tisuća.

Idejni je tvorac ovog vodiča, koji je prvenstveno namijenjen turistima, pa je i tiskan samo na engleskom jeziku, Kruno Pekas, a u realizaciji su sudjelovali udruga Queer Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba.

Za odabrano društvo vodič je predstavljen prošli tjedan u gay klubu u Savskoj.

'Drago mi je da Zagreb sve više postaje gay friendly grad. To potvrđuje i trostruko više lokacija objavljenih u ovogodišnjem vodiču koji će biti distribuiran u uredu Turističkog info-centra, nekim zagrebačkim hotelima i uredima Hrvatske turističke zajednice u Europi. Novo što smo primijenili ove godine je to što ćemo ga poslati u gay klubove i barove u Beogradu, Ljubljani, Budimpešti i Beču', izjavio je za Jutarnji inicijator i 'otac' zagrebačkog gay vodiča, Kruno Pekas.

Iako Zagreb nije tolerantan poput Berlina ili Madrida, pa se gay turiste u vodiču upozorava da Zagrepčani još nisu spremni na poljupce istospolnih parova, ipak postoje mjesta gdje je takva populacija dobrodošla. Osim već poznatih gay okupljališta poput gCluba, Rusha i nekoliko sauna za muškarce, to su i gay friendly KIC u Preradovićevoj ulici, Booksa u Martićevoj, Kolaž u Amruševoj... Mjesta su to gdje su svi dobrodošli bez obzira na seksualnu orijentaciju.