OTPADNA KRIZA PRED VRATIMA

Zagreb nema kud sa smećem, Jakuševac i dalje blokiran

23.08.2012 u 14:51

Bionic
Reading

'Ja nisam tata ni predsjedniku Skupštine Davoru Bernardiću niti resornom ministru Zmajloviću', rekao je danas zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za novinare koja je sazvana povodom blokade Jakuševčana na prilazu odlagališta otpada Jakuševac. Gradonačelnik se požalio i na tretman u medijima, ustvrdivši da se od ovog problema želi stvoriti političko pitanje i posvaditi sve na koje se on odnosi. No unatoč mogućem političkom vrućem krumpiru, Zagrepčani i dalje dnevno proizvode 400 tona smeća koje se nema gdje deponirati dok je jedino smetlište blokirano

Naslov okvira

Sastanak prosvjednika s Bernardićem koji je zakazan za 15:30 sati u Domu mjesne zajednice Jakuševec, neće nazočiti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je poziv, ističe Bernardić, odbio. Pred ljute Jakuševčane uz Bernardića izaći će predsjednik Uprave Holdinga Ivo Čović, u nadi kako će ova komunalna kriza donijeti pozitivno rješenje.

Prosvjednici koji traktorima desecima kamiona Čistoće blokiraju ulazak na deponij, od jučer su na barikadama. Ne misle se maknuti dok se problem ne riješi. Za to vrijeme smeće na ogromnoj vrućini stoji u kamionima, a Bandić kaže da će, ako se ovo nastavi, na teren morati izaći epidemiolozi. Policiju na svoje sugrađane ne misli zvati, a demantirao je i navode voditelja podružnice Čistoća da se u obzir uzima alternativna lokacija. 'Mi nemamo rezervni grad, rezervni deponij i rezervne stanovnike Jakuševca', rekao je i zaključio da će, ako se blokada nastavi, ići prosvjednike 'ponovno preklinjati da deblokiraju odlagalište'.

'Kasape moje izjave u Goebbelsovoj maniri'

'Razočaran sam, tužan, povrijeđen i žalostan, a to neka ide na vašu dušu', poručio je Bandić novinarima ogorčen tretmanom njegova jučerašnjeg posjeta nezadovoljnim Jakuševčanima. Kaže da je njegov razgovor s njima 'iskasapljen' u Goebbelsovoj maniri te da će morati platiti oglas u novinama kako bi građani doznali istinu.
Naime, prosvjednici su jučer gradonačelniku poručili da je on svoj dio obveza prema njima izvršio te su na redu Davor Bernardić i predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Bernardić je, neslužbeno doznajemo, poručio predstavnicima Jakuševčana da ga posjete u Ćirilometodskoj, dok je Zmajlović danas u Banskim dvorima rekao da je problem Jakuševca prvenstveno Bandićev problem te da zagrebački gradonačelnik lopticu prebacuje na druge.


Iako je problem broj jedan glavnog grada upravo odlaganje otpada, jer je Jakuševac dozvole za rad izgubio 2010. godine, Zmajlovićevo ministarstvo trebalo je donijeti zakonsku podlogu da se 'eko renta' nastavi isplaćivati stanarima Jakuševca i Mićevca. Naime, Skupština u travnju nije odobrila ispatu rente jer nije u skladu sa zakonom. Za sada od konkretnih poteza Ministarstva nema ništa, jer su se, kaže Zmajlović, preko ljeta konsolidirali. Bandić je, pak, rekao da će naći načina da tih 13 milijuna, koliko godišnje iznosi 'eko renta', stanari koji žive u smradu te obolijevaju od bolesti dišnog sustava - i dobiju.

Dodaje da je Grad napravio sve za Jakuševčane, da je smetlište sanirano 2006. godine te je Jakuševac najmoderniji deponij u Hrvatskoj. Uz to se pohvalio nizom ulaganja u to novozagrebačko naselje.