5.0 po richteru

[FOTO/VIDEO] Snažni potresi zatresli sjeverozapad zemlje, stižu dojave o štetama. Milanović i Plenković stigli u Sisak: Kakva je ova godina bila, tako je na neki način i završila

28.12.2020 u 06:33

Bionic
Reading

Tlo se zaljuljalo u 6:28 sati, nakon čega je zabilježeno nekoliko naknadnih potresa, od čega jedan jačine, po prvim procjenama, 4.7. Dojave o štetama stižu iz Petrinje, ali i Siska i Gline, a potres se osjetio diljem zemlje

Potres jakosti 5,0 pogodio je u ponedjeljak ujutro sjeverozapadni dio Hrvatske s epicentrom 12 kilometara jugozapadno od Siska.

Potres u 6,28 sati je bio na dubini od dva kilometra, a epicentar 12 kilometara jugozapadno od Siska i 50 kilometara jugoistočno od Zagreba, nakon čega je zabilježeno neliko naknadnih potresa, a onaj u 7:50 bio je jačine 4.7, a osjetio se diljem Hrvatske.

Premijer Plenković i predsjednik Milanović su oko 10 sati stigli u Sisak.

'Došli smo podržati naše sugrađane. Kakva je ova godina bila, tako je na neki način i završila. Naravno da će sve službe biti na raspolaganju građanima da se raščiste ove štete koje su malo veće u Petrinji nego u Sisku', rekao je premijer Andrej Plenković po dolasku u Sisak. Dodao je i kako je razgovarao s lokalnim dužnosnicima, ali i gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem te da se i u Zagrebu provjerava ima li neke štete od jutrošnjeg potresa. Predsjednik RH Zoran Milanović nije bio od previše riječi, samo je rekao: 'Čuli ste što je premijer rekao i to je to.'

  • +24
Premijer i predsjednik RH u društvu ministara stigli u Sisak Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Rukovoditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić rekla je kako je od jutra to područje pogodilo 20-ak što jačih, što slabijih potresa, te da se očekuje još naknadnih potresa.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček izvijestila je kako u potresu koji je u ponedjeljak ujutro pogodio taj grad nema ozlijeđenih, a ni materijalna šteta, za sada, nije velika

"Dobro je da nema ozlijeđenih i da je, za sada, materijalna šteta još uvijek na razini da se ne moramo zabrinjavati“, rekla je Ikić Baniček za HRT.

Potvrdila je da nadležne službe primaju pozive uznemirenih građana koji prijavljuju materijalne štete, da su vatrogasci od ranog jutra na terenu.

Video: Edina Zuko/PIXSELL

Otvorene su besplatne telefonske linije putem kojih građani Zagreba mogu zatražiti pomoć i asistenciju gradskih službi nakon potresa.


Brojevi telefona su: 0800 8802 i 0800 8805.

  • +16
Potres u Hrvatskoj 28.12.2020. Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko

'Jutros u 6,28 zabilježili smo jak potres. Prema dosadašnjim računima magnitude 5.0 prema Richteru. Epicentar potresa bio je 50-tak kilometara sjeveroistočno od Gline, dakle područje Pokupskog. Na tom je području već bio potres 1880. Zasad nemamo nikakvih dojava o štetama. Još obrađujemo podatke', izjavio je za HRT4 Krešimir Kuk iz Seizmološkog zavoda Hrvatske.

Potresi uvijek 'daju' još manjh udara. Teško je procjenivati hoće li ih biti ili neće. S terena dolazi dosta poziva. Građani uglavnom javljaju kako su potres osjetili. Javljaju se i ljudi iz Pokupskog i kažu kako zasad nemaju nekih velikih šteta, izjavio je za Jutarnju kroniku Hrvatskog radija Krešimir Kuk. Građanima Zagreba savjetuje da se odmaknu od zgrada koje su već oštećene prijašnjim potresom

'U obilasku sam, zasad ne vidim neke štete. Preplašio sam se, ali čini se da nije onako razoran potres kao onaj na proljeće', izjavio je za N1 Božidar Škrinjarić, načelnik općine Pokupsko.

Veliki je broj građana u strahu od novih udara u Sisku je istrčao na ulice.

U cijelom gradu su se oglasili alarmi na automobilima,a prema prvm informacijama u stanovima je pričinio znatne štete, pomicao je i rušio namještaj, slike sa zidova i sl.

Osjetio se i u Rijeci

Epicentar potresa, koji je rano u ponedjeljak zatresao i Zagreb, je 14 kilometara sjeverno- istočno od Gline, bliže Petrinji, rekla je Ines Ivaničić, voditeljica Seizmografske službe. 

Potres se dogodio u 6, 28 sati, magnitude je 5 stupnjeva (po Richteru),  to je snažan potres, rekla je Ivančić za Hrvatski radio.

Po nekim informacija osjetio se i u Rijeci, a građani javljaju da se osjetio i u Zaprešiću. 

Uz napomenu, da se još radi na utvrđivanju njegove jakosti, Ivančić je potvrdila kako su, ako mu je magnituda bila pet stupnjeva, mogući i naknadni potresi.

 Ako je magnituda bila pet, onda je  vrlo vjerojatno mogućnost naknadnih potresa, kazala je. 

'Treslo je 15-20 sekundi', napisao je jedan Zagrepčanin na stranicama EMSC-a dok je drugi dodao da se jako ljujanje tla osjetilo i u Velikoj Gorici, dok materijelne štete ima u Petrinji.