NAČELNIK PUZ-A

'Zagreb je siguran grad unatoč porastu kriminala'

26.04.2012 u 14:12

Bionic
Reading

Zagrebačka skupština prihvatila je Izvješće o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja na području Grada u 2011. godini koje je podnio načelnik Policijske uprave zagrebačke Tomislav Buterin

Anketa: Je li Zagreb opasan grad?

On je, podnoseći izvještaj, kazao da je Zagreb, unatoč porastu kriminalnih djela za 7,5 posto, i dalje siguran grad.

'Kada je u pitanju maloljetnička delikvencija, uvijek se mogu dogoditi tri slučaja s neželjenim posljedicama, a znamo da je javnost posebno senzibilizirana na to', kazao je Buterin i dodao da je Grad do listopada prošle godine imao gotovo idealnu sliku kriminaliteta, ali da je pojavom velikog broja otkupnih stanica zlata i srebra ona narušena.

Prema njegovim riječima, otkupne stanice ne zadovoljavaju nikakve tehničke uvjete, u njima svatko može doći prodati lančiće, nakit i slično i za to ne dobiti nikakvu potvrdu ili istu priložiti. Naveo je i da je porastao broj drskih krađa u kojima nerijetko sudjeluju i maloljetnici, a u kojima se otima nakit.

'Ono čime se možemo pohvaliti jest da je, od jedanaest slučajeva ubojstava u 2011. i 33 pokušaja ubojstva, sve riješeno, na čemu su nam čestitale i kolege iz Austrije', kazao je Buterin.

Davor Bernardić kazao je, u ime kluba SDP-a, da je nužan veći broj policajaca na ulici te da je uz njihovu prisutnost prevencija i sudjelovanje svih građana u pomaganju rješavanja slučajeva ključ za uspjeh.

Alen Ostojić u ime kluba HSLS-a i HSS-a naveo je da je današnji ustroj PUZ-a datira iz osamdesetih godina prošlog stoljeća te da je Grad u među vremenu narastao i da mu danas, prema europskim standardima, nedostaje između pet i sedam policijskih postaja (PP).

'Standard je da na 50.000 stanovnika bude jedna PP. U Zagrebu je to na 90.000 stanovnika', naglasio je Ostojić.

Buterin je naveo da je prijedlog o preustroju pet PP otišao prema Ministarstvu i izrazio vjeru da će Zagreb i dalje biti siguran grad.