AFERA HYPO-ALPE-ADRIA

Zagorec optužen u Austriji za pronevjeru 20 mil. eura!

03.12.2014 u 11:43

Bionic
Reading

Dok se austrijska država trudi oko prodaje mreže banaka Hypo-Alpe-Adria na Balkanu, državno odvjetništvo u Klagenfurtu nastavlja s rasvjetljavanjem ilegalnih poslova povezanih s ovom bankom, koju je država bila prisiljena preuzeti jer joj je prijetio krah. Austrijski državni odvjetnik Robert Riffel podignuo je optužnicu protiv bivšeg hrvatskog generala, nekadašnjeg pomoćnika ministra obrane Vladimira Zagorca, piše austrijski Kurir

Riffel za pronevjeru tereti četiri osobe - bivšeg direktora Hypo Banke Güntera Striedingera, Vladimira Zagorca, poreznog savjetnika Hermanna Gabriela i jednog neimenovanog odvjetnika iz Lihtenštajna.

Svima im prijeti kazna do deset godina zatvora.

U središtu optužnice, koja je sastavljena na 206 stranica, nalaze se odobravanje kredita i sumnjivi projekti nekretnina u Hrvatskoj, a šteta je procijenjena na 19,8 milijuna eura.

Zagorec je, piše austrijski list, 2004. stupio u kontakt s Hypom, gdje ga je kao VIP mušteriju osobno primao Striedinger.

Hypo Bank je, zbog toga, odobrio četiri kredita za tri fonda u Lihtenštajnu i jednom švicarskom dioničarskom društvu, iza kojih je stajao Zagorec, piše bečki Kurir. Ta je informacija, dodaju, bila skrivena od službenika banke.

Striedinger i Gabriel su Zagoreca, kako tvrdi državni odvjetnik, naveli na korištenje fonda u Lihtenštajnu da mu se ime ne bi pojavljivalo prilikom odobravanja kredita.

Inače, Zagorec je radio na realizaciji više projekata oko nekretnina i kupovine zemljišta u Hrvatskoj.

Hypo je pak, pod vodstvom Striedingera, odobrio kredite Zagorčevim tvrtkama u visini od ukupno 49,3 milijuna eura.

'Krediti nisu bili tržišno opravdani', tvrdi tužitelj i ističe da su odobreni za fiktivne i preskupe nekretnine.

Zagorec je za nekretnine, prema tužitelju, plaćao daleko manje nego što je dobio na osnovi kredita i razliku je 'koristio za osobno bogaćenje'.

Mreža tvrtki hrvatskog generala bila je 'prijeteća bomba' za Hypo, tvrdi austrijski tužitelj jer 'nijedna nije ni blizu imala potreban bonitet'.

Zagorčeva odvjetnica Elisabeth Rech odbacila je optužbe i tvrdi da njezin klijent nije kriv te da krediti nisu bili previsoki, već primjereni vrijednosti nekretnina.

'Banka je provela svoju procjenu na koju se on oslonio. Svi su u Hypu znali da se iza društava iz Lihtenštajna nalazi Zagorec. Točno je da je u Lihtenštajnu zaplijenjeno 17 milijuna eura', rekla je Rech dodajući da je Zagorec pristao na to da ta svota bude usmjerena na povrat kredita.

Branitelj Guentera Striedingera nije htio komentirati navode iz optužnice. On je lani osuđen na četiri godine zatvora zbog pronevjere novca Hypo banke u drugom slučaju.