BOMBAMA NA PAHORA

Zagajskom za dva mjeseca produžen pritvor

14.08.2009 u 19:53

Bionic
Reading

Hrvatskom državljaninu Josipu Zagajskom koji je prije nešto više od mjesec dana uhićen u Sloveniji na graničnom prijelazu Dobova sa pet ručnih bombi koje je navodno namjeravao aktivirati u Ljubljani pred nekom od državnih ustanova pritvor je u Sloveniji produžen za još dva mjeseca, objavili su u petak slovenski mediji.

Zagajski je osumnjičen za tri kaznena djela: onemogućavanje službene osobe, ilegalni promet eksplozivom i pripremu terorističkog čina. Zagajskoga (59) koji je veteran domovinskog rata i vojni invalid s psihičkim problemima slovenska je policija početkom srpnja izdvojila iz vlaka na graničnom prijelazu Dobova, a policija je priopćila da je nakon toga u policijskog postaji pokušao aktivirati jednu od pet ručnih bombi koje je imao sa sobom, u čemu su ga spriječili policajci.

Policija tvrdi da je namjeravao postaviti bombe u Ljubljani pred nekom državnom institucijom, u trenutku kad bi se tu nalazili slovenski državni dužnosnici. Slovenski mediji iznosili su pretpostavke da je Zagajski namjeravao izvesti atentat na premijera Pahora, ljutit zbog neriješenih pitanja između Slovenije i Hrvatske.

Pahor je kasnije cijelu stvar označio kao 'izoliran slučaj', i rekao da se ne osjeća ugroženim, a primio je policajce koji su spriječili Zagajskog, dodijelivši im novčane nagrade, dok su od predsjednika države Danila Tuerka dobili državna odličja.