HDZ-OVCI IMAJU PLAN ZA SPAS

'Zaduživat ćemo se i dalje jer inače neće biti razvoja'

  • Autor: Marina Barukčić
  • Zadnja izmjena 21.01.2014 13:47
  • Objavljeno 21.01.2014 u 13:47
Boris Kunst i Marko Kolaković, HDZ

Boris Kunst i Marko Kolaković, HDZ

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

U povodu 20 godina Gospodarsko-socijalnog vijeća u Hrvatskoj, HDZ je sazvao konferenciju na kojoj su poručili Kukuriku vladi da mora bolje surađivati sa sindikatima i poslodavcima te ih upozorili da je njihova pogubna vladavina akumulirala rekordan javni dug

HDZ-ov Boris Kunst podsjetio je Vladu Zorana Milanovića na njihove predizborne parole 'Dug život, a ne život na dug', 'Svi na posao, posao za sve' i nazvao odluke ove Vlade 'odlukama kokošje pameti'.

Kao primjer 'kokošje pameti', Kunst je naveo uvođenje radne obveze za liječnike na temelju zakona koji odavno nije na snazi. Zato je, podsjeća Kunst, Ustavni sud i poništio još jednu u nizu odluka ove Vlade.

Iznio je i podatak da su od 24 godine države, SDP-ovci u samo šest godina vladavine povećali javni dug za 91 milijardu kuna. A HDZ, kaže Kunst, u čak 18 godina akumulirao je 'samo' 122 milijarde kuna javnog duga.

'Vlast sa SDP-om godišnje nas u prosjeku tjera u dug 15,2 milijarde kuna, a HDZ-ova tek 6,8 milijardi kuna', rekao je Kunst. Tvrdi da su kukurikavci svojom nesposobnošću digli nezaposlenost sa 300.000 na 375.000 osoba bez posla, ali ističe da su to tek službene brojke i da nezaposlenih ima sigurno pola milijuna.

'I tukcima je jasno da ćemo uz ovu politiku Vlade svi na kraju ostati bez posla'
, kazao je Kunst. U kontekstu razvijanja socijalnog partnerstva, rekao je da će HDZ, kada dođe na vlast, nastaviti raditi kao i onda, samo što će ovaj put morati još i ispravljati sve pogreške SDP-a. Poručio je vladajućima da budu kao i oblak, neka što prije nestanu da se razvedri.

Kad se HDZ-ovce pita što je njihova vlast učinila da uspostavi temelje proizvodnje kako bi se spriječilo akumuliranje javnog duga, rekli su da su učinili puno i da to pokazuje i statistika. Konkretno se nisu mogli sjetiti koju su to proizvodnju potaknuli da bi nam danas bilo lakše, ali su sigurni da je proizvodnje bilo.

'Mogu reći da je HDZ u svoje vrijeme, prema svim gospodarskim pokazateljima, učinio puno jer statistički pokazatelji vam pokazuju da se kompletna privreda, uvoz i izvoz, pa na kraju i egzistencija ljudi srozala daleko više nego u vrijeme HDZ-a', rekao je Kunst.

Marko Kolaković
kaže da je to ozbiljno pitanje za dublju raspravu koja bi potrajala da elaborira argumente, ali da je početkom krize 2008. i 2009. BDP još bio u plusu. Na opasku da je rast BDP-a bio utemeljen na zaduživanju, a ne na proizvodnji, Kolaković je kazao: 'Gledajte, zaduživanja... Nije to baš tako. Složeno je pitanje od koje je proizvodnje BDP za vrijeme HDZ-a bio u plusu, a vi sad kratko tražite odgovor. Hoćete gledati od turizma, od poljoprivredne proizvodnje, imali smo pozitivnih rezultata.'

'Zaduživanja mora biti, zaduživat ćemo se i dalje jer inače neće biti ni razvoja ni pokretanja industrije i nove proizvodnje
, ali ono mora biti jasno i transparentno da se zna koliko će se otvoriti radnih mjesta', smatra Kolaković.

U HDZ-u kažu da će pokrenuti gospodarstvo projektima iz područja poljoprivrede, navodnjavanja i energetike. Ti će projekti, kažu, direktno i indirektno otvoriti radna mjesta.

Konkretnije od ovoga nismo od HDZ-a danas čuli. Mnogi će reći da HDZ-ovi planovi za budućnost zvuče tek kao popis želja s identične liste po kojoj rade i danas u Kukuriku koaliciji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!