NADSTRANAČKI PRISTUP

Zadarsko zajedništvo: Jednoglasno protiv novoga regionalnog ustroja

30.10.2013 u 19:15

Bionic
Reading

Zadarsko Gradsko vijeće na današnjoj je tematskoj sjednici, na poticaj gradonačelnika Božidara Kalmete, jednoglasno prihvatilo zaključak o nacrtu prijedloga zakona o regionalnom razvoju Hrvatske kojim izražavaju neslaganje s ustrojem koji predviđa pet regija bez Zadra kao središta jedne od njih

Tematska sjednica Gradskog vijeća održana je s jednom točkom dnevnoga reda - položajem Zadra u nacrtu prijedloga zakona o regionalnom razvoju Hrvatske, a osim gradskih vijećnika, na njoj su bili i nadbiskup zadarski Želimir Puljić, župan Stipe Zrilić i njegovi zamenici, predsjednici županijskih podružnica gospodarske i obrtničke komore, direktori turističkih zajednica te predstavnici političkih stranaka izvan Gradskog vijeća.

U uvodnom dijelu sjednice predavanje o Zadru kao urbanom središtu održao je prorektor zadarskog Sveučilišta prof. dr. Josip Faričić, koji je rekao da nacrt prijedloga zakona ne pridonosi uravnoteženom razvoju svih dijelova Hrvatske.

'Po migracijskoj bilanci Zadarska županija druga je - odmah poslije Zagreba i jedna od rijetkih koja ima više useljenih nego iseljenih osoba. Gospodarstvo ostvaruje vanjskotrgovinski suficit, a Sveučilište je važna institucija i izvan granica države', rekao je prof. dr. Faričić i dodao kako zadarska regija ima pravo i obvezu definirati svoju poziciju unutar Republike Hrvatske te zaslužuje pravedan tretman državnih institucija.

Gradonačelnik Kalmeta nakon toga pozvao je sve stranke na suglasje.

'Želim nadstranački pristup jer je ova tema prevažna za Zadar i županiju. Moramo zajednički braniti interese grada i opet pokazati zadarsko zajedništvo', rekao je Kalmeta i dodao da zadarska regija zaslužuje obziran tretman državnih institucija.

'U hrvatskoj i europskoj konstelaciji Zadar ima pravo i obvezu definirati svoju poziciju unutar sustava. Nismo protiv nikoga, želim svim gradovima da se jednako valoriziraju, no Zadar je peti grad po veličini i u svakom budućem ustroju mora i treba zadržati razinu prvorazrednoga regionalnog središta', istaknuo je.

Da Zadar mora ostati regionalno središte, složili su se i predstavnici najjače oporbene stranke u Gradskom vijeću SDP-a.

U ime kluba vijećnika SDP-HNS-HSLS Irena Dragić je rekla kako planska područja trebaju svima pružiti jednake šanse te da se zauzima za to da Zadar dobije status urbane aglomeracije, a zadarski otoci status potpomognutog područja.

U jednoglasno prihvaćenom zaključku među ostalim se navodi da položaj grada Zadra i zadarske regije u predloženom ustroju planskih područja neće pridonijeti uravnoteženome društveno–gospodarskom razvoju širega zadarskog područja te da Zadar treba biti jedno od budućih planskih područja.

Pošto je predsjednik Gradskog vijeća Živko Kolega (HDZ) pročitao zaključak i utvrdio da je prihvaćen jednoglasno, rekao je: 'Hvala vam, pokazali smo još jednom zadarsko zajedništvo', što su nazočni popratili pljeskom.

Današnje prihvaćanje zaključka jedan je od rijetkih trenutaka u zadarskoj politici u kojem su se sve stranke složile o nekom političkom pitanju.