PRISTUPNI PUT

Zadar potresa nova korupcijska afera

10.07.2012 u 20:47

Bionic
Reading

Policijski službenici Odjela kriminalističke policije Policijske uprave zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad troje bivših zaposlenika Odjela za izdavanje građevinskih dozvola pri ispostavi Državne uprave u Zadru i kontroverznog zadarskog građevinskog investitora Tomislava Galića (41)

Srđan Benković je s mjesta pročelnika Odjela za izdavanje građevinskih dozvola pri ispostavi Državne uprave u Zadru smijenjen 2005. godine te je danas u privatnim poduzetničkim vodama, dok je njegov pomoćnik Petar Mandić zaposlenik Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja u Zadarskoj županiji.

Tadašnji pročelnik odjela Srđan Benković (61), njegov pomoćnik Petar Mandić (59) i referentica Nataša Horvat (41) se sumnjiče da su prilikom izdavanja građevinskih dozvola za stambene zgrade u zadarskom predjelu Diklo u razdoblju od 2002. do 2004. godine pogodovali investitoru i suprotno zakonskim odredbama omogućili izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola.

Galić se sumnjiči da je kao vlasnik građevinskog poduzeća poticao trojku na opisano kazneno djelo. Protiv svih je podnijeta kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru.

Do istrage je došlo nakon izbijanja afere oko pristupnog puta preko parcele u vlasništvu Nikše Milinkovića. Milinković je u ožujku bagerima srušio put koji je preko njegovog terena vodio do tzv. Galićevih zgrada. Gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić je uz pomoć policije prekinuo Milinkovićevu namjeru, no ovaj nije odustajao.

Navukao je na sebe gnjev stanara koji su se iznenada našli u problemima. Bilo je tu svega, (ne)namjernih presijecanja kabela od strane Milinkovića, napada stanara na policiju, prosvjeda i upada stanara u ured gradonačelnika, kaznenih prijava i sudske tužbe Grada Zadra i stanara protiv Milinkovića zbog ometanja posjeda.

Bura koju je Milinković izazvao svojom ustrajnošću slučaj je vratila u daleku 2002. godinu jer je policija pokrenula istragu kako bi saznala okolnosti pod kojima je Galić dobio dokumentaciju za gradnju, a da prije toga nije riješio osnovni preduvjet, pristup parceli.

Istraga je rezultirala kaznenim prijavama protiv Galića i troje državnih službenika, a obuhvatila je četiri od ukupno osam zgrada kontroverznog investitora.