ne može kući

Začarani krug birokracije zbog kojeg Ekvadorka Rosario živi na aerodromu Franje Tuđmana

23.11.2017 u 14:46

Bionic
Reading

Zagrebački aerodrom Franje Tuđmana dom je Ekvadorke Rosario R.L. Ona se ne može ukrcati u avion Croatia Airlinesa za njemački Frankfurt iako, kako tvrdi Isusovačka služba za izbjeglice, ima valjane putne isprave i kupljenu jednosmjernu kartu

Ekvadorka Rosario R.L. na zagrebački aerodrom stigla je u utorak u pratnji dvije djelatnice Isusovačke službe za izbjeglice kako bi se ukrcala u avion za njemački Frankfurt. Iz Njemačke bi nastavila dalje let za Ekvador, državu podrijetla u koju se dobrovoljno vraća, tvrdi u svojem priopćenju Isusovačka služba za izbjeglice.

Donedavnoj tražiteljici azila, objašnjavaju, s valjanom putnom ispravom i kupljenom jednosmjernom kartom djelatnici Croatia Airlinesa nisu dopustili ukrcaj u avion. Napominju i kako ova žena posjeduje odgovarajuće putne isprave koje je izdalo Veleposlanstvo Republike Ekvador u Mađarskoj, a koje je nadležno i za Hrvatsku. Potvrđeno im je to, kažu, i u ekvadorskom veleposlanstvu u Njemačkoj s kojim su kontaktirali.

'Veleposlanstvo nam je naglasilo kako je putna isprava koju gđa Rosario posjeduje jedina važeća i dovoljna isprava koju diplomatska misija izdaje svojim državljanima isključivo radi povratka u zemlju podrijetla. Takozvani emergency passport je putna isprava koja se izdaje u slučaju gubitka ili krađe dokumenta, što je Rosario doživjela, a za što ima potvrdu hrvatske policije prevedenu na engleski jezik', objašnjavaju u Isusovačkoj službi, kojoj je, kako kažu, i Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo da ova Ekvadorka ima važeću putnu ispravu s kojom se može vratiti kući.

Ova služba, ističe se, spremna je pokriti i dodatne financijske troškove koji se eventualno mogu pojaviti, stoga im nije jasno zašto se Croatia Airlines poziva na svoje, kažu, takozvano diskrecijsko pravo da Rosario ne primi na let.

'U slučaju da je kompanija prevezla putnika u Frankfurt na temelju emergency putovnice, on bi u tamošnjoj zračnoj luci dobio status neprihvatljivog putnika (inadmissible passenger) te bi posljedično avioprijevoznik dobio financijsku kaznu i obvezu da tog putnika vrati u Hrvatsku o svom trošku. Također, kompanija nije dobila nikakva jamstva da putnik neće tražiti azil u Njemačkoj, a kada bi se to eventualno dogodilo, tada bi avioprijevoznik bio izložen financijskoj kazni većoj od 10.000 eura', odgovorili su tportalu iz Uprave Croatia Airlinesa.

  • +33
Zračna luka Franjo Tuđman Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Uvidom u vizni režim Republike Njemačke, dodaju iz ove hrvatske aviokompanije, utvrđeno je da putnik, koji je inače ekvadorski državljanin i tražitelj međunarodne zaštite odnosno azila u Hrvatskoj, s navedenim dokumentom ne ostvaruje uvjete tranzita preko Frankfurta, odnosno za tranzitno putovanje iz nešengenske države u državu potpisnicu Šengenskog sporazuma nužna je tranzitna viza.

Ukrcaj na let Croatia Airlinesa iz Zagreba za Frankfurt uskratili su u utorak uvečer jer je putnik, objašnjavaju, stigao s takozvanom emergency putovnicom države Ekvador, odnosno zamjenskim dokumentom koji se izdaje u slučaju krađe ili gubitka dokumenta, a koji za putovanje iz Hrvatske u Njemačku nije valjan putni dokument.

Priča o Ekvadorki Rosario 'puknula' je još ovoga ljeta, kada je Zadarski.hr objavio priču o nesretnoj strankinji koja je zaspala na poznatim zadarskim Morskim orguljama, a kada se probudila, njezinih stvari više nije bilo te je shvatila kako se najednom usred njoj potpuno nepoznatog grada našla bez novca, dokumenata i znanja stranih jezika.