NA TAPETU DUUDI I ZMAJLOVIĆ

Zabrinuta predsjednica primila glavnog državnog revizora

01.12.2015 u 11:58

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović primila je glavnog državnog revizora Ivana Klešića koji joj je predstavio izvješća o obavljenim revizijama za 2015. godinu, priopćio je u utorak glasnogovornik Ureda predsjednice Luka Đurić, iako se spomenuta izvješća odnose na 2014. godinu

'Poseban naglasak u razgovoru stavljen je na nepovoljno mišljenje revizije vezano uz poslovanje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom i uvjetno mišljenje za Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Predsjednica Republike izrazila je zabrinutost nad predstavljenim nalazima revizije i utvrđenim nepravilnostima te svoje uvjerenje kako će nadležne institucije postupiti sukladno svojim ovlastima štiteći interese Republike Hrvatske', stoji u priopćenju.

Podsjetimo, tportal je u srijedu opširno izvijestio o tome da je Državna revizija prvi put pročešljala poslovanje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) i naišla na mnoge nepravilnosti, među kojima su i kaotično stanje u vođenju evidencija o imovini, preplaćene intelektualne usluge, nesavjesno upravljanje nekretninama te neprovođenje postupaka javne nabave.

Prethodno, državni revizori ustvrdili su da nije smjelo doći do selidbe državnih institucija na čelu s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstvom zaštite okoliša i prirode u poslovni neboder Zagreb Tower, jer je preskupa i bespotrebna. U srpnju, glavni revizor Ivan Klešić naglasio je da po Zakonu o pretvorbi iz 1992. Vlada nije bila ovlaštena donijeti odluku o privatizaciji Croatia osiguranja prije nego što zatraži mišljenje Hrvatskog sabora.

Inače, prije tri godine glavni državni revizor Ivan Klešić planirao je kupiti službeni automobil od čak 600.000 kuna, ali je Državni ured za reviziju taj natječaj poništio nakon što je priču o tome objavio Večernji list. Pomoćnica glavnog revizora Biserka Čoh Mikulec medijima je izjavila da Klešić poništava natječaj zbog smanjenja proračuna tog ureda za 4,8 posto radi rebalansa državnog proračuna.