ZBOG MOGUĆIH NEREDA

Zabranjena parada SS veterana

14.03.2009 u 17:53

Bionic
Reading

Sud u Letoniji zabranio je paradu koju su za 16. ožujak u Rigi najavili veterani nacističkih jedinica koji su se borili protiv vojske SSSR-a u Drugom svjetskom ratu

Zabranjen je i kontramiting koji je bio zakazan u isto vrijeme. Sud je time podržao odluku lokalnih vlasti koje su izrazile bojazan da bi najavljene manifestacije mogle izazvati nerede, kao što se dogodilo u siječnju tijekom antivladinih demonstracija organiziranih u znak prosvjeda zbog ekonomske krize, javlja Beta.

Jedinice Waffen SS iz Letonije imaju mnogo obožavatelja ne samo u zemlji, već i u inozemstvu. Moskva i ruska manjina u Letoniji u tome vide glorifikaciju nacizma, dok bivši borci i njihove pristalice tvrde da legionari nisu bili nacisti, već su se borili za nezavisnost. Crvena armija je 1939. okupirala Letoniju shodno sporazumu između Moskve i nacističke Njemačke.

Nakon napada Njemačke na SSSR u lipnju 1941, ruska vojska izbačena je iz te baltičke zemlje. Neki Letonci su naciste dočekali kao oslobodioce koji su okončali sovjetski teror i okupaciju.

Oko 146 tisuća ljudi pridružilo se jedinicama Waffen SS, elitnim odredima nacističkog režima. Više od 50 tisuća ih je izginulo u borbama ili kasnije u sovjetskim logorima, nakon što je krajem rata SSSR ponovo zauzeo Letoniju. Protivnici legionara, međutim, tvrde da su oni podržavali režim koji je pobio oko 70 tisuća Židova u Letoniji, a da su neki i u tome osobno sudjelovali.