HDZ ZA TRANSPARENTNOST

'Za zdravlje politike bilo bi dobro da Mesić kaže otkud mu novac za stanove'

24.04.2012 u 16:44

Bionic
Reading

Nakon što se na udaru kritika zbog afere ZAMP našao aktualni predsjednik Ivo Josipović, pod povećalom javnosti ovoga puta je bivši predsjednik Stjepan Mesić, protiv kojega je podignuta anonimna prijava zbog sumnjiva načina kupnje dvaju stanova u podsljemenskoj zoni Zagreba. Svoj komentar cijelog slučaja danas je dala i njegova suparnica iz predsjedničke kampanje, aktualna šefica HDZ-a Jadranka Kosor

'Nema dvojbe da svatko tko je državni dužnosnik ili je obnašao tu dužnost nosi taj teret do kraja života i da mora kazati kako je što stekao. To vrijedi i za bivšeg predsjednika, za svu njegovu imovinu. Podsjećam da su u kampanji 2005. veliki problemi koje sam imala proizlazili iz njegova pitanja vezana uz moj stan. Tražila sam i dobila očitovanje nadležnih isntitucija, poput DORH-a koji utvrdio da sam stan stekla zakonito. To vrijedi onda svakako i za bivšeg predsjednika i mislim da je dobro za njega i zdravlje politike da to što prije objavi, jer ovako se samo vrtimo u krug', komentirala je Kosor, podsjetivši pritom da još uvijek nije jasno je li premijer Zoran Milanović prodao svoj stan.

Kosor: Voljela bih čuti što je s Milanovićevim stanom

Podsjetimo, prije nekoliko dana u javnost je procurila informacija da policija provjerava navode anonimne prijave podnesene USKOK-u protiv bivšeg predsjednika Stjepana Mesića o navodno sumnjivom načinu kupnje stanova nakon što je prestao biti predsjednik. Naime, Mesić je kupio dva stana u zagrebačkoj podsljemenskoj zoni za 1,9 milijuna kuna, koje nije imao na imovinskoj kartici na kraju mandata, a novac je, kako tvrdi, posudio od prijatelja. Porijeklo novca morao je prošle godine objasniti i poreznoj upravi, no to još nije učinio.