POZIV NA RAZUMIJEVANJE

Za zahtjeve medicinara nema dovoljno novca

29.07.2013 u 18:01

Bionic
Reading

U Vladi su napokon komentirali najavu štrajka medicinskog osoblja usred turističke sezone. Ministri zdravlja te rada pozvali su na razumijevanje i između redaka poručili da za njihove zahtjeve - nema dovoljno novca, javlja HRT

Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je danas da će se u srijedu sastati s medicinskim sestrama i tehničarima, čiji je sindikat najavio da će pokrenuti štrajk zbog smanjenja plaća i neplaćanja prekovremenih sati te vraćanja prava iz starog kolektivnog ugovora.

'Sa sindikatima neću pregovarati putem medija niti će išta biti 'ispod stola', nezakonito i protuustavno, nego s argumentima i u dobroj vjeri, s obzirom na to da poznajem njihove čelnike i zahtjeve, a i sam sam iz tog sektora. Kao ministar zdravlja moram voditi računa o pacijentima i zdravstvenim djelatnicima, kao liječnik i sveučilišni profesor vrlo dobro znam kakva je situacija u liječništvu i kod medicinskih sestara, ali znam i drugu stranu medalje, situaciju s budžetom bolnica', naglasio je Ostojić, izvještava hrt.hr

S obzirom na mogućnost da liječnici odbiju raditi više od 48 sati tjedno, Ostojić podsjeća da su za to potpisali suglasnost, za koju - ako se otkaže - treba proći tridesetak dana.

Upitan o mogućem izdvajanju nezdravstvenih djelatnosti iz sustava zdravstva, rekao je da postoji projekt o izdvajanju djelatnosti koje nisu ključne za pojedini sektor, poput kuhinja, praonica, službi čišćenja. Očekuje da će Vlada to rješavati globalno, jer takve djelatnosti postoje u velikim sektorima - školstvu, zdravstvu, pravosuđu, socijali.

Najavio je da će se otvoriti dijalog sa socijalnim partnerima kada se započne taj projekt te da se on može ostvariti na dva načina: prvi je 'spin off' kada tvrtka osnuje tvrtku-kćer čiji bi vlasnici bili radnici te djelatnosti, a drugi je 'outsourcing' s javnim natječajem.

'Tražiti nemoguće je nešto što nije ni za jednu ni za drugu stranu dobro. Tako da se nadam da će i među sindikatima, a i u Vladi sasvim sigurno biti razumijevanja za trenutačnu situaciju i da će se naći rješenje prije nego što se krene u štrajk', izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić

Podsjećamo, Sindikat medicinskih sestara i tehničara, koji okuplja 12.500 članova, u subotu je zatražio vraćanje starog kolektivnog ugovora iz 2011., što bi im povećalo plaće i do 30%. U tom zahtjevu pridružio im se i liječnički sindikat u kojem je 4500 liječnika.