'NE POVLAČITE TUŽBU ZA GENOCID'

Za vrijeme srpske okupacije samo u Baranji ubijeno 200 civila

22.02.2012 u 19:23

Bionic
Reading

Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije najoštrije se protivi 'i samom spomenu o bilo kakvom povlačenju tužbe Republike Hrvatske protiv Republike Srbije' na Međunarodnome sudu pravde zbog genocida počinjenog u Domovinskom ratu

U priopćenju koje je potpisao predsjednik Branko Pek ističe se kako je, 'osim poznatih primjera genocida nad nedužnim hrvatskim građanima u Vukovaru, Škabrnji i ostalim mjestima, težak genocid počinjen u Dalju, gdje je mučki ubijeno 20 policajaca, 16 pripadnika ZNG-a i četiri pripadnika civilne zaštite'.

'Također, za vrijeme okupacije Baranje, ali i mandata međunarodne promatračke misije, u Baranji je ubijeno više od 200 civila među kojima i cijele obitelji, a do danas nitko nije odgovarao', stoji u priopćenju.

U isto vrijeme, ističe Pek, hrvatski generali osuđuju se na dugogodišnje kazne zatvora, a primjerice 'daljski zločinac Željko Čizmić, zapovjednik tzv. milicije SAO Krajine, koji je osobno sudjelovao u teškim zločinima počinjenima nad mještanima Dalja, dobio je 22 mjeseca zatvora'.

Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije smatra takve presude te inicijative 'pojedinih hrvatskih političara i političarki da se odustane od povlačenja tužbe za genocid ruganjem tisućama zlostavljanih i mučki ubijenih hrvatskih žrtava'.