ZBOG DOJAVA O ZLOSTAVLJANJU

Za vrijeme Benedikta otpušteno 400 svećenika

18.01.2014 u 17:35

Bionic
Reading

Službeni Vatikan u subotu je otkrio da je za vrijeme pontifikata pape Benedikta XVI. nakon brojnih dojava o seksualnom zlostavljanju djece, iz svećeničke službe bilo otpušteno oko 400 svećenika.

"Tijekom 2011. otpušteno ih je oko 300, a tijekom 2012. stotinjak", rekao je vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi.

No udruga koja djeluje pod nazivom Mreža preživjelih žrtava svećeničke pedofilije (SNAP) smatra da takve mjere nisu dovoljne. "Poglavar Katoličke crkve trebao bi početi iz svećeničke službe otpuštati i svećenike koji prikrivaju seksualne zločine, a ne samo one koji ih počine", stoji priopćenju SNAP-a.

Početkom 2000. na vidjelo su u Irskoj i SAD-postpuno počele izlaziti pedofilske afere svećenika počinjene nad djecom 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Vrh Katoličke crkve optužen je da ih je štitio, nastojeći očuvati dobru reputaciju te institucije. Vatikan u međuvremenu priznaje da su lokalne biskupije tijekom godina primile na tisuće izvještaja o zlostavljanjima, no interni postupci protiv zlostavljača bili su u nadležnosti Kongregacije za doktrinu vjere čije odluke i presude nisu išle u javnost.

Sveta Stolica u četvrtak je prvi put pozvana da pred UN-ovim Odborom za prava djeteta u Ženevi objasni kakve je mjere poduzimala u borbi protiv pedofilije u vlastitim redovima, no odlučno je zanijekala ometanje sudske istrage o pedofilskim zločinima svećenika diljem svijeta. Udruge za zaštitu žrtava smatraju da Vatikan ne pokazuje dovoljno transparentnosti niti čini dovoljno da bi se zlostavljači doveli pred građanske sudove, a članovi SNAP-a misle da bi Crkva trebala zajamčiti da svećenici počinitelji seksualnog nasilje budu i kazneno gonjeni.

Katolička crkva u svijetu broji 400.000 svećenika.