HIROVITO VRIJEME

Za vikend još toplije, a od nedjelje prijete potopne kiše

27.10.2018 u 08:03

Bionic
Reading

U subotu će glavno obilježje vremena biti jačanje vjetra, te daljnji porast valovitosti mora i temperature zraka, a samo će ponegdje biti i kiše. Temperatura zraka bit će i dalje iznadprosječno visoka za kraj listopada, pri čemu će do utorka biti i prilično vjetrovito, osobito na Jadranu i područjima uz njega, gdje će biti i često obilne kiše, zbog čega je DHMZ, osim uobičajenih upozorenja na opasne vremenske pojave, objavio i posebno priopćenje

Subota - relativno toplo, ali i vjetrovito, ponegdje uz kišu

Iznadprosječna toplina u subotu će najizraženija biti u Slavoniji, Baranji i Srijemu, gdje će najviša dnevna temperatura zraka ponegdje biti i oko 25 °C. Prevladavat će sunčano, uz slab i umjeren južni i jugozapadni vjetar koji će poslijepodne biti i jači.

U središnjoj Hrvatskoj malo oblačnije i vjetrovitije nego na istoku. Bit će djelomice sunčano, a uz promjenljivu naoblaku rijetko može pasti i koja kap kiše, uglavnom u najzapadnijm krajevima prema kraju dana. Zapuhat će umjeren jugozapadnjak, nerijetko s jakim udarima.

Vremenska prognoza za 27.11.2018. Izvor: HRT / Autor: HRT

U gorju i na sjevernom Jadranu umjereno do pretežno oblačno, mjestimice s kišom, osobito na širem riječkom području, gdje može i zagrmjeti. Bit će još vjetrovitije nego u petak, uz umjeren i jak južni vjetar i jugo, mjestimice i s olujnim udarima, te umjereno valovito i valovito more. Temperatura zraka na sjevernom Jadranu uglavnom između 16 i 21 °C, a u gorskim predjelima 13 i 18 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije djelomice sunčano, a uz ponegdje više oblaka bit će i malo kiše, većinom u unutrašnjosti Dalmacije. Puhat će umjereno i jako jugo, ponegdje i vrlo jako, uz olujne udare, osobito prema kraju subote kad će more biti valovito i jače valovito. Temperatura zraka ujutro od 13 °C u unutrašnjosti do 18 °C na obali, a najviša dnevna od 21 do 24 °C.

Podjednaka temperatura i na jugu Hrvatske, uz promjenljivu naoblaku. Mjestimice kiša, pa i u obliku pljuska, pogotovo duž obale. Puhat će umjereno i jako jugo, prema večeri i jače, s još češćim olujnim udarima, te uz sve valovitije more.

  • +16
U Dalmaciji su moguće lokalne bujične poplave Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Od nedjelje do utorka - vjetrovito, relativno toplo, ponegdje obilna kiša

I u danima koji slijede na kopnu će se nastaviti razmjerno toplo, a do utorka će povremeno biti kiše. Najkišovitije, uz obilnu oborinu, bit će u gorskim predjelima i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje su moguće i lokalne bujične poplave. U srijedu smirivanje - barem nakratko. Puhat će umjeren i jak jugozapadni i južni, te jugoistočni vjetar koji će u srijedu oslabjeti.

Na Jadranu će vrijeme od nedjelje do utorka biti još nepovoljnije nego u subotu. I to ne samo zbog jakog i olujnog juga te velikih valova koji mogu poplavljivati obalu, nego i zbog često obilne kiše i nevera. Jedino se temperatura zraka neće bitno mijenjati, te će i dalje biti razmjerno toplo. U srijedu smirivanje, a zatim bi ponovno moglo biti kiše i jačeg juga.

A osim uobičajenim upozorenja na opasne vremenske pojave i na svojim stranicama, a i na stranicama europskog MeteoAlarm sustava - sljedećih dana zbog ponegdje obilne kiše i olujnog vjetra na Jadranu i područjima uz njega - stručnjaci DHMZ-a objavili su i posebno priopćenje.

Zbog često obilnije kiše sljedećih dana listopad će biti kišovitiji od prosječnog ne samo u Pazinu i Dubrovniku, gdje je to zbog kiše iz prvog tjedna, nego i još kojegdje na Jadranu i područjima uz njega, a porast temperature dodatno će povećati njegovu dosadašnju iznadprosječnu toplinu pa će ovaj listopad u većini mjesta biti među najtoplijima u povijesti mjerenja, ponegdje možda čak i rekordan. Valja se nadati da se isto neće dogoditi i s oborinom.