sve za sigurnost

Za Trumpa nema dileme nakon napada u Strasbourgu; treba graditi zid na granici

12.12.2018 u 18:56

Bionic
Reading

Nakon terorističkog napada u Strasbourgu, američki predsjednik je rekao kako još odlučnije želi izgraditi zid između Meksika i Sjedinjenih Država

'Još jedan strašan teroristički napad u Francuskoj. Mi ćemo dodatno pojačati naše granice', napisao je američki predsjednik u srijedu ujutro u tweetu.

Napadač u Strasbourgu (29) rođen je u tom gradu i on je registrirani radikalni islamist. I dalje je u bijegu, a policija ga i dalje aktivno traži.

Svjedoci napada, u kojem su ubijene dvije osobe i jedna je u stanju moždane smrti i 12 osoba je ranjeno, rekli su i da je napadač viknuo 'Alahu Akbar', rekao je u srijedu pariški državni odvjetnik Remy Heitz, i dodao da su u pritvoru četiri osobe bliske osumnjičenome Chekattu Sherifu.

  • +4
Napad u Strasbourgu Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

'Chuck i Nancy nam moraju dati svoje glasove kako bismo imali više sigurnosti na granici', nastavio je američki predsjednik aludirajući na Chucka Schumera, šef demokrata u američkom Senatu i Nancy Pelosi, koja će u siječnju preuzeti vodstvo Zastupničkog doma.

Predsjednik je primio dvoje demokrata u utorak u Ovalnom uredu, gdje su vodili žestoku raspravu o zidu na meksičkoj granici, Trumpovom predizbornom obećanju, za koje demokrati odbijaju dati potrebne glasove u Kongresu za financiranje.

'Demokrati i predsjednik Obama su dali 150 milijardi dolara Iranu i nisu zauzvrat dobili ništa, ali ne mogu dati 5 milijardi dolara za nacionalnu sigurnost i zid', napisao je predsjednik na Twitteru.

I američki državni tajnik Mike Pompeo je također napad u Strasbourgu upotrijebio kao argument za izgradnju zida.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Svaki puta kada povećamo broj osoba ovdje koje se mogu radikalizirati, povećavamo opasnost za američke građane', rekao je Pompeo za Fox News.

'Morali bismo ga izgraditi', rekao je o zidu. 'Trebali bismo učiniti potrebno za kontrolu priljeva osoba u našu zemlju', kako bi se ulazilo samo legalno, dodao je.

Ali državni tajnik nije odgovorio na pitanje hoće li Meksiko platiti zid, što je predsjednik Trump ponavljao tijekom izbornih skupova i rekao je da radi s Meksikom na sprečavanju imigracije u izvoru, u Salvadoru, Gvatemali i Hondurasu.

'Iskreno, najvažnije je da možemo zaustaviti priljeve iz tih triju zemalja', rekao je.