SLOVENIJA NA NOGAMA

Za tragediju u Mariboru krivo je i lešinarsko novinarstvo

01.12.2014 u 14:11

Bionic
Reading

Slovensko novinarsko društvo (NDS) osudilo je kao krajnje neprofesionalan način na koji je najveći dio medija pratio internetsko nasilje nad ravnateljem srednje strojarske škole u Mariboru, koji se ubio nakon internetske objave snimke koji ga prikazuje u navodnom spolnom aktu s učiteljicom matematike na istoj školi.

'Tragedija u Mariboru velika je mrlja na slovenskom novinarstvu, a velik dio medija prekršio je osnovne profesionalne i etičke standarde', navedeno je u izjavi slovenskog novinarskog društva.

U izjavi se dodaje da tragedija pokazuje koliko je važno da urednici dobro prosude što je u javnom interesu, a što ne, te kako medijski senzacionalizam, koji se vodi isključivo komercijalnim motivima, može biti poguban.

U spomenutom mariborskom slučaju za objavu kontroverzne snimke u medijima, pa čak i osobnih podataka i imena navodno upletenih, nije bilo nikakvog stvarnog javnog interesa na koje bi se urednici mogli pozvati, ali je unatoč tome izvještavanje o tom slučaju pretvoreno u medijima u svojevrstan reality show, vođen komercijalnim interesom povećanja čitanosti i gledanosti, navode u izjavi članovi slovenskog novinarskog društva.

Slovensko novinarsko društvo uz to dodaje kako bi u takvim slučajevima urednici koji zanemaruju etičke i profesionalne standarde te pravila struke morali biti pozvani na odgovornost.

Ravnatelj srednje škole u Mariboru, kojega su učenici potajno snimili mobitelom u navodnom spolnom činu s učiteljicom matematike, počinio je samoubojstvo nakon objave snimke na internetu i pošto je više od tjedan dana bio tema medija, potvrdila je policija u subotu.

Taj je slučaj potaknuo brojne rasprave o pravima objavljivanja materijala na internetu te o zaštiti privatnosti, ali i o etičkim normama kao i o odnosu nastavnika i učenika u obrazovnim ustanovama.

Oboje upletenih u ovaj slučaj prijavili su ranije policiji nepoznate osobe koje su snimku stavile na internet tvrdeći da je video montiran i da oni nisu na njemu. Neki su mediji međutim objavili da su u policijskoj istrazi navodno priznali da su snimke bile autentične. Policija međutim još nije završila istragu pa se još službeno ne zna tko su akteri na snimci ni tko je video postavio na društvene mreže, a službeno nije niti potvrđeno da su to učinili učenici te škole, kako se sumnja.