ISTOK FRANCUSKE

Za teško oskvrnuće židovskog groblja krivi maloljetnici

16.02.2015 u 22:12

Bionic
Reading

Pet maloljetnika je uhićeno i privedeno u sklopu istrage o oskvrnuću židovskog groblja na istoku Francuske, najtežem u posljednjih 25 godina, objavio je u ponedjeljak tužitelj Savernea

Jedan od maloljetnika starih između 15,5 i 17 godina je u ponedjeljak ujutro dao iskaz, rekao je državni tužitelj Philippe Vannier. Niti jedan od maloljetnika, koji su svi iz te regije, nije do sada kažnjavan. Oskvrnuće nekoliko stotina grobova u Sarre-Unionu je izazvalo brojne osude predstavnika vlasti i židovske zajednice, u ozračju napada u Kopenhagenu i mjesec dana nakon atentata u Parizu u kojem je ubijeno 17 ljudi, od kojih četvero tijekom otmice u košer dućanu.

Ukupno je oštećeno 250 grobova, precizirao je tužitelj. Većinom su srušene stele i stupovi, a nekoliko grobova je otvoreno.

Tužitelj je dodao da je uništen i spomenik žrtvama deportacije na ulasku na groblje. 'Jutros se jedan mladić prijavio policiji u Sarre-Unionu i rekao da je sudjelovao u nedjelima', rekao je Vannier i dodao da ih je bilo ukupno pet.

Vandalizam su počinili u četvrtak poslijepodne. To je najteži incident u Francuskoj nakon što su 1990. skinheadsi oskrvnuli židovsko groblje u Carpentrasu.

Prema podacima Predsjedničkog vijeća židovskih institucija u Francuskoj broj antisemitskih incidanata u Francuskoj 2014. bio je dvostruko veći nego 2013. uz povećanje od 130 posto slučajeva fizičkog nasilja.