PUTINOV PRIJATELJ

Za smrt ruskog oligarha na Braču nije kriva nesreća?

26.06.2012 u 09:05

Bionic
Reading

Ruski oligarh, jedan od najmoćnijih ruskih građevinara i bliski prijatelj predsjednika Vladimira Putina, Leonid Gart, trebao je ići na feštu kod jednog od svojih hrvatskih prijatelja u Selcu. Sasvim neočekivano, i ne u skladu s njegovim karakterom, promijenio je plan i isplovio gumenjakom na more. Tijelo 39-godišnjeg Garta pronašli su u nedjelju predvečer u Bračkom kanalu. Njegova smrt nije puka nesreća, već se sumnja i na ubojstvo, uvjeren je Dmitry Khazov, Gartov dugogodišnji poslovni partner s kojim je boravio u Hrvatskoj,piše Večernji list

Dok iz ruskog veleposlanstva u Zagrebu kažu kako će više detalja o smrti imati danas, kad bi u Hrvatsku trebala stići i Gartova supruga, njegov prijatelj, sada financijski šef građevinske tvrtke GRM-a, puno je rječitiji.

'Imam mnogo sumnji, ali ne želim donositi preuranjene zaključke. No sumnjam da je smrt bila prirodna. Ne isključujem ubojstvo', kazao je za Izvestiju Khazov te istaknuo kako se u posljednje vrijeme Gart kretao isključivo uz pratnju zaštitara, piše Večernji list


Izvori bliski istrazi otkrili su detalje Gartovog zadnjeg dana: jedan od Gartovih kolega otkrio je kako je Gart ranije tog dana, u subotu, primio sumnjive telefonske pozive. Jako su ga uznemirili. Natuknuo je da bi se moglo raditi o nekakvoj svađi oko vlasništva. Tad je naglo promijenio planove, nikome ne govoreći ništa, što nije bilo tipično za njega, i isplovio gumenjakom, umjesto da ode na feštu. Leonid Gart ljetovao je u u Selcima, sa svojom suprugom te Khazovim i njegovom suprugom. U Selca dolazi godinama, ne samo zbog ljetovanja, već i zbog posla. Vlasnik je agencije za promet nekretninama Gart d.o.o.

U nedjelju je njegova supruga otputovala u Moskvu, a on se poslije podne otišao voziti s gumnjakom. Poslijednji put je viđen oko 17 sati kada ga je direktorica Garta d.o.o. Silvana Kovačić Ursić vidjela kako isplovljava iz Sumartina u gumenom čamcu. No postoji i druga moguća verzija – naime, Gartu morski incidenti nisu strani. Lani se, uz Sumartin, potopio 14-metarski brod u njegovu vlasništvu. Tad se izvukao, kažu njegovi kolege.

'Riječ je o nesreći, no još ne znamo što se točno dogodilo', rekao je glasnogovornik Ruskog sanjkaškog saveza Mikhail Potapov, te dodao kako je riječ o velikoj tragediji pogotovo zato što je Gart u prosincu trebao navršiti 40 godina. Gart je na čelu saveza bio od lipnja 2010. godine, a za vrijeme njegova mandata rusko sanjkanje doživjelo je pravi procvat. Pod njegovim vodstvom ruski sanjkaši ostvarili su najbolje rezultate u posljednjih 20 godina – osvojili su svjetsko zlato i tri srebrne medalje na svjetskom prvenstvu prošle godine.

A kako pišu ruski mediji, Gart je svoje sportske projekte dogovarao sa svojim prijateljem, prvim čovjekom Rusije Vladimirom Putinom. Svoje žaljenje zbog smrti, obitelji i prijateljima. pismenim je putem izrazio i Putin. 'Izgubili smo čovjeka koji je bio talentiran, ispunjen svrhom, posvećen poslu i pravi profesionalac', poručio je Putin.

A Leonid Gart je u biti jedan od najmoćnijih ruskih poslovnih ljudi, a prihodi njegove kompanije mjere se u milijardama eura. Osnivač je jedna od najvećih ruskih građevinskih kompanija GRM LLC koja je radila mnoge objekte za predstojeće zimske Olimpijske igre u ruskom Sočiju.

Početkom ožujka ove godine tadašnji ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i premijer Vladimir Putin, u pratnji bivšeg talijanskog predsjednika vlade Silvija Berlusconija, posjetili su Leonida Garta na olimpijskim gradilištima za OI u Sočiju. Dva najmoćnija Rusa tada su mu odali priznanje za obavljeni posao u ruskom sportu i na objektima za Olimpijadu. Ruske novine pišu kako je Gart često bio spominjan i u kontekstu skandala. Jedan od njih je navodno izbjegavanje plaćanja ruskim kompanijama koje su radile za njega nakon čega je tužba protiv njega otišla na arbitražu. Gart se, kažu, pojavio i na sudu zbog neplaćanja poreza, ali samo kao svjedok.