MINISTARSTVO UPRAVE

Za referendum prikupljeno između 665.995 i 701.902 valjanih potpisa

12.09.2013 u 14:50

Bionic
Reading

Nakon što je sredinom srpnja Sabor zatražio od Vlade da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa prikupljenih u sklopu referendumske inicijative 'U ime obitelji', Ministarstvo uprave i Državni zavod za statistiku izvijestili su o obavljenom zadatku

'Temeljem zaključka Sabora i Ministarstva uprave, Ministarstvo uprave i Državni zavod za statistiku proveli su ocjenu broja i vjerodostojnost potpisa. Zaključeno je da je ukupan broj vjerodostojnih potpisa između 665.995 i 701.902', kazao je na sjednici Vlade ministar uprave Arsen Bauk, predloživši da se izvještaj pošalje Saboru na daljnje postupanje.

Podsjetimo, u suradnji s Državnim zavodom za statistiku utvrđen je slučajan uzorak veličine 22.322 potpisa iz 512 potpisnih knjiga iz ukupne populacije od 762.816 prikupljenih potpisa, što je, pojašnjava se, dovoljna veličina kako bi se metodološki precizno procijenio ukupan broj ispravnih (vjerodostojnih) i neispravnih potpisa u ukupnoj populaciji (prikupljenim potpisima) prema rezultatima provjere slučajnog uzorka potpisnika.

Provjerom potpisa u slučajnom uzorku utvrđeno je da je 20.005 potpisa ispravno dok je 2.317 potpisa bilo neispravno. Temeljem rezultata provjere uzorka Državni zavod za statistiku ocijenio je da u ukupnoj populaciji od 762.816 potpisa ima 683.948 vjerodostojnih potpisa s uzoračkom greškom procjene od 8.943 potpisa ili 1,31 posto u relativnom iznosu, što je 89,66 posto ukupnog broja prikupljenih potpisa. Stoga se s pouzdanošću od 95 posto procjenjuje da se ukupan broj vjerodostojnih (ispravnih) potpisa (od ukupnog broja prikupljenih) kreće između 665.995 i 701.902 potpisa.

Daljnji postupak sada preuzima Sabor, odnosno Odbor za Ustav, koji nakon što primi Vladin izvještaj može, ali i ne mora od Ustavnog suda zatražiti mišljenje o ustavnosti referendumskog pitanja. Da to svakako treba zatražiti, mišljenje je pučke pravobraniteljice Lore Vidović, koja je kazala da 'u pitanjima tumačenja Ustava u odnosu na sadržaj ljudskih prava ključnu ulogu ima Ustavni sud'.

Iako je provjera broja potpisa gotova, zadnjih tjedan dana oglasili su se i iz inicijative 'U ime obitelji', zatraživši od Ustavnog suda da donese odluku o obvezujućem vremenskom roku za sva državna tijela radi provođenja provjere prikupljenih potpisa birača za državni referendum te odluku o obvezujućem vremenskom roku za Hrvatski sabor radi donošenja odluke o raspisivanju referenduma.