KREĆE RATIFIKACIJA

Za primjenu fiskalnog pakta dovoljno pola eurozone

Nicolas Sarkozy i Angela Merkel

Nicolas Sarkozy i Angela Merkel

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Novi međuvladin ugovor o jačanju fiskalne discipline u eurozoni stupio bi na snagu kada ga ratificira 9 zemalja članica, stoji u prvom nacrtu fiskalnog pakta koji je upućen čelnicima zemalja članica Europske unije

Tekst pod nazivom "međuvladin sporazum o pojačanoj ekonomskoj uniji" upućen je krajem prošlog tjedna čelnicima zemalja članica. Riječ je o nacrtu ugovora novog fiskalnog pakta, čija su načela dogovorena na summitu EU-a 9. prosinca, a koje je jedino Velika Britanija odbila.

Prvi nacrt ugovora izradili su pravni stručnjaci Europskog vijeća i on će služiti kao podloga za rad radne skupine Europskog vijeća, koja u ponedjeljak počinje raditi na pojedinostima novog fiskalnog pakta. Cilj je da se posao na tekstu ugovora dovrši do kraja siječnja 2011. godine, potpisivanje ugovora predviđeno je početkom ožujka, a njegova ratifikacija trebala biti dovršena do sredine sljedeće godine.

Ne isključuje se ni mogućnost da ugovor bude potpisan početkom veljače na izvanrednom summitu EU-a. Prema prvom nacrtu, ugovor bi stupio na snagu kada ga ratificira 9 zemalja članica.

Budući da riječ o međuvladinom ugovoru, a ne o promjeni postojećeg Lisabonskog ugovora, ne postoji opasnost da jedna zemlja članica blokira cijeli postupak, kao što se ranije događalo. Lisabonski ugovor je morao ići dvaput na referendum u Irskoj a dugo se čekalo na konačni potpis češkog predsjednika Vaclava Klausa.

Sada bi se takav scenarij mogao izbjeći čim sporazum ratificira više od polovice od 17 zemalja eurozone. Ostale zemlje u kojima bi eventualno ratifikacija zapela mogle bi se naknadno pridružiti.

Nacrt ugovora predviđa da sve zemlje potpisnice u svoje ustave ugrade tzv. "zlatno pravilo" prema kojem proračunski deficit ne bi smio prelaziti tri posto BDP-a, a javni dug 60 posto BDP-a. Zemlja članica mogla bi podići tužbu pred Europskim sudom pravde protiv neke druge članice koja bi poštovala zajednička pravila.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi