MI GRADIMO CESTU, CESTA GRADI NAS

'Za odustajanje od autoceste kroz Baranju nema opravdanja'

18.06.2013 u 14:04

Bionic
Reading

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić ocijenio je kako je najava Hrvatskih autocesta (HAC) o odustajanju nastavka izgradnje autoceste na koridoru 5c, kroz Baranju do granice s Mađarskom, potez za koji nema argumenata ni opravdanja

Na današnjoj konferenciji za novinare u Osijeku župan Šišljagić reagirao je na medijske napise po kojima Uprava HAC-a, zbog nedostatka novca, tu dionicu neće graditi kao autocestu, nego u profilu državne ceste, kazavši da će preko svih saborskih zastupnika, neovisno o političkoj opciji, pokušati djelovati kako se to ne bi dogodilo.

Za ovakav prijedlog nema nikakvog opravdanja ni argumenta. Autocesta na koridoru 5c je vitalni strateški interes, ne samo ove Županije, nego i Hrvatske, a to je donedavno bio stav službene politike, pa i zastupnika SDP-a, naglasio je Šišljagić.

Dodao je kako želi vjerovati da takve vijesti nisu stav Vlade i nadležnog Ministarstva.

Ako HAC i dalje čvrsto stoji kod takvog prijedloga, onda je došlo vrijeme da premijer Zoran Milanović razriješi Upravu HAC-a, i dovede ljude koj su sposobni provoditi zacrtane planove i dinamiku ovoga projekta, poručio je osječko-baranjski župan.

Iz HAC-a je jučer priopćeno kako, za sada, HAC nije u potpunosti odustao od izgradnje punog profila autoceste od Osijeka do Belog Manastira pri čemu se razmatraju moguće varijante izgradnje od kojih je jedna i smanjenje profila na dijelu dionice Most Drava - Beli Manastir - granica Republike Mađarske. Taj dio gradio bi se u profilu državne ceste kao dio izgradnje buduće autoceste, a glavni razlog je mogućnost osiguranja potrebnih sredstava to jest sagledavanje optimalnog rješenja s obzirom na predvidivu količinu prometa, kažu u HAC-u.