SUĐENJE U ODSUTNOSTI

Za likvidaciju 75 hrvatskih civila 125 godina zatvora

11.03.2013 u 15:30

Bionic
Reading

Na ukupno 125 godina zatvora osuđeni su optuženi za ratni zločin u mjestu Baćin 1991. godine, koje optužnica tereti za smrt čak 75 hrvatskih civila, izvještava Novi list

Sudsko vijeće za ratne zločine u Rijeci kojim predsjeda Ika Šarić na po 20 je godina osudila Milinka Janjetovića, Momčila Kovačevića, Stevu Radunovića i Veljka Radunovića. Po 15 godina su dobili Stevan Dodoš, Branko Dmitrović i Slobodan Borojević, a Katica Pekić i Marin Krivošić oslobođeni su optužbi, navodi Novi list

Masovna likvidacija 75 hrvatskih civila u Baćinu, smatra se jednim od najvećih masovnih zločina u Domovinskom ratu, uz Vukovar i Škabrnju. Za taj ratni zločin je bilo optuženo devetero Srba, obnašatelja tadašnje vlasti na okupiranom području oko Hrvatske Dubice i Kostajnice.

Svi osuđeni na kazne zatvora trenutno nisu dostupni hrvatskom pravosuđu.

Povodom presude za zločin u Baćinu zajedničko priopćenje uputili su Documenta - centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, te Građanski odbor za ljudska prava.

'I nakon provedenog iscrpnog suđenja, 21 godinu nakon zločina, ostale su nerazjašnjene mnoge okolnosti počinjenja zločina, skrivane ljudskim osjećajem srama, ignoriranja i zatomljivanja istine. Nedostupni okrivljenici koji danas žive u Srbiji te Bosni i Hercegovini su bili upoznati s vođenjem ovog kaznenog postupka i dali su svoje obrane pred Višim sudom u Beogradu i Tužilaštvom u Banjoj Luci, dok tri okrivljenika koji danas prebivaju u Australiji i SAD nisu dali svoju obranu', stoji u priopćenju.

Saslušan je velik broj oštećenika, srodnika ubijenih, koji su tijekom kaznenog postupka postavili imovinsko-pravne zahtjeve za naknadu nematerijalne štete.

Otkrivanju masovne grobnice je prethodila anonimna dojava iz Bosne i Hercegovine. Pojedini svjedoci iskazivali su koliko je strašan bio ovaj zločin u kojem su se i nakon rafalne paljbe čuli jauci i zapomaganja ljudi, njihova tijela su nakon nekoliko dana bez ikakvog pijeteta bagerom zgurana u plitku jamu, a neka tijela je Una odnijela.

Priopćenje Documente, Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, te GOLJP-a u cijelosti možete pročitati ovdje