ROK ISTEKAO U PODNE

Za kupnju državnih dionica Končara 13 ponuda

31.05.2016 u 17:01

Bionic
Reading

Za kupnju državnih dionica Končar Elektroindustrije (EI), Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) stiglo je 13 ponuda, izvijestili su u utorak iz CERP-a.

Rok za obvezujuće ponude za kupnju 20,49 posto državnih dionica Končara-EI, na temelju javnog poziva koji je CERP objavio 23. svibnja, istekao je danas u 12 sati.

'Pristiglo je 13 ponuda za kupnju ukupno 757.780 dionica Končara, odnosno iskazan je interes koji premašuje broj ponuđenih dionica', ističu iz CERP-a dodajući da 'nije pristigla ni jedna ponuda po principu 'sve ili ništa''.

Javnim pozivom koji je objavio CERP nudilo se naime 526.926 dionica Končara EI koje čine 20,49 posto temeljnog kapitala, od čega je 142.298 dionica ili 5,53 posto temeljnog kapitala u vlasništvu RH, a 384.628 dionica ili 14,95 posto temeljnog kapitala u vlasništvu HZMO-a.

Podsjećajući da je postupak prodaje državnih dionica Končar-Elektroindustrije d.d. Zagreb sukladan Zakonu o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH, Uredbi o načinu prodaje dionica i poslovnih udjela te odluci Upravnog vijeća CERP-a od 12. svibnja ove godine, iz CERP-a kažu da su obavijest o tom pozivu proslijedili svim društvima ovlaštenim za pružanje investicijskih usluga i ostalim potencijalno zainteresiranim investitorima, pri čemu ne navode točno kojima.

'Povjerenstvo za otvaranje obvezujućih ponuda po isteku roka za ponude otvorilo je zaprimljene obvezujuće ponude za kupnju dionica Končara utvrdivši da je stiglo 13 važećih obvezujućih ponuda koje sadrže sve propisane elemente', kažu iz CERP-a ne navodeći tko su ponuditelji.

Napominju da je Povjerenstvo sastavilo zapisnik s otvaranja koje će uz izvješće o zaprimljenim ponudama proslijediti Upravnom vijeću CERP-a radi donošenja konačne odluke o prodaji kroz blok-transakciju/transakcije na Zagrebačkoj burzi.

Najavljuju i da će CERP će, nakon što izradi analizu pristiglih ponuda, te po donošenju odluke nadležnog tijela o njoj obavijestiti ponuditelje radi provođenja blok transakcije/transakcija, kao i da će se namira transakcija izvršiti po modelu "ugovorna preknjižba uz plaćanje" u skladu s važećim Pravilima SKDD-a, a sukladno pozivu.

U pozivu za kupnju dionica Končara navodilo se da ponuđena cijena po dionici mora iznositi minimalno 670 kuna, te da ponuditelji mogu biti domaće i strane pravne i fizičke osobe koji u ponudi moraju navesti broj dionica koje namjerava kupiti i cijenu u kunama, jednaku ili veću od minimalne, ili da namjerava kupiti cijeli paket s napomenom da li želi 'sve ili ništa', ili pak da mu se alocira određena količina dionica za koje je njegova ponuda najpovoljnija.