bira ga skupština

Za kosovskog predsjednika predložen i atentator na Azema Vllasija

16.12.2019 u 20:50

Bionic
Reading

Albin Kurti, vođa pokreta Samoodređenje, čija je stranka pobijedila na nedavnim izborima na Kosovu, u nedjelju je na sastanku predsjedništva stranke predložio kandidate za kosovskog predsjednika, među kojima je i osoba osumnjičena za pokušaj ubojstva političara i odvjetnika Azema Vllasija

Kako javljaju kosovski mediji, Kurti je na sastanku predsjedništva Samoodređenja kao stranačke kandidate za predsjednika Kosova predložio akademika, pisca i albanologa Rexhepa Qosju i Murata Jasharija, brata bivšeg lokalnog zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova Ismeta Jasharija.

Murat Jashari je početkom 2017. godine u Prištini ranio Azema Vllasija, nekadašnjeg predsjednika Saveza komunista Kosova i političkog savjetnika bivšeg kosovskog premijera Agima Cekua. Jashari je nedugo nakon atentata uhićen te je priznao pokušaj Vllasijevog ubojstva, navodeći kako je pucao 'zbog događaja iz osamdesetih'. Uz to, Jashari je rekao da bi pucao i na tadašnjeg kosovskog premijera Isu Mustafu i aktualnog predsjednika Hashima Thacija.

Vllasi se nakon atentata oporavio, a pored Jasharija, policija je uhitila Avnija Luminicu, osumnjičenog za pomaganje u pokušaju ubojstva.

Rexhep Qosja se pak spominje kao jedan od najozbiljnijih kandidata za kosovskog predsjednika. Riječ je o akademiku i aktivistu koji je s aktualnim kosovskim predsjednikom Thacijem sudjelovao u mirovnim pregovorima za okončanje sukoba na Kosovu 1999. godine.

Qosja je u nekoliko navrata spominjao mogućnost razmjene teritorija kao rješenja za kosovsko pitanje, a poznat je i po kritiziranju brojnih kosovskih i albanskih političara i intelektualaca, poput nagrađivanog pisca Ismaila Kadarea, bivšeg kosovskog predsjednika Ibrahima Rugove te nekadašnjih albanskih premijera Salija Berishe i Fatosa Nanoa. Uz to, Qosja je kritičar Demokratskog saveza Kosova (LDK) koji vodi Isa Mustafa.

Kosovski mediji procjenjuju kako Kurtijevi prijedlozi neće biti usvojeni jer je LDK kao glavni uvjet za ulazak u vladu iznio zahtjev o dobivanju mjesta kosovskog predsjednika. Na sastanku predsjedništva LDK u subotu odlučeno je da ako taj uvjet ne bude ispunjen, stranka neće potpisati koalicijski sporazum.