LJUDSKI FAKTOR

Za izgorjelu bolnicu u Bihaću kriv je neugašeni opušak!

30.07.2013 u 12:07

Bionic
Reading

Istraga o uzrocima katastrofalnog požara u kojemu je prošlog tjedna izgorio najveći dio županijske bolnice u Bihaću pokazala je kako ga je prouzročio ljudski faktor ali je utvrdila i to kako je razina protupožarne zaštite u tako važnim objektima u Bosni i Hercegovini ravna onoj s početka 20. stoljeća, prenose u utorak lokalni mediji u BiH

Iako policija i nadležno tužiteljstvo još nisu objavili službene rezultate istrage mediji tvrde kako je do požara koji je prouzročio štetu veću od 12,5 milijuna eura došlo zbog neugašenog opuška bačenog u kantu za smeće u garderobi kiruškog odjela bolnice.

Istražiteljima je ipak i dalje nejasno kako je do požara u kojemu je uništena bolnica što je zbrinjavala 400 pacijenata moglo doći nakon rekonstrukcije okončane prije nepuna četiri mjeseca.

Ravnatelj bolnice Hajrudin Havić podsjetio je kako je rekonstrukcija započela prije tri godine a završena je prije četiri mjeseca kada je obnovljen kirurški odjel.

'Protupožarni aparati su bili u funkciji, hidranti su bili u funkciji, županijski inspektor za protupožarnu zaštitu je prije deset dana sve provjerio', kazao je doktor Havić no potvrdio je i kako u bolnici nije bilo protupožarnih mlaznica a to je pravdao činjenicom da je zgrada stara pa se to nije ni dalo napraviti.

Osim što nije imala danas već uobičajen protupožarni sustav, bolnica u Bihaću nije posjedovala ni vatrodojavne senzore.

Na tome je posebice inzistirao ministar unutarnjih poslova Unsko-sanske županije Šefik Smlatić

'Nama je jedini senzor taj kada susjeda pijući kavu na balkonu ugleda da krov bolnice gori', kazao je za 'Oslobođenje' ministar Smlatić dodajući kako će istrajati na traženju odgovora na mnoga pitanja koja neki smatraju neugodnima.


Neprofesionalnim ocjenjuje i intervenciju vatrogasaca koji su gaseći požar nanijeli dodatnu štetu. 'Krov se mogao ugasiti i pjenom i parom a ne da nam kroz bolnicu lije voda dok svjetla gore i civili trče tim prostorijama', podsjetio je Smlatić na zbivanja tijekom gašenja požara.

Iako se svi u Bihaću sada bave time kako nabaviti potrebne milijune za obnovu, ministar policije drži kako je ipak najvažnije inzistirati na odgovornosti. 'Kao prvo, odgovorne treba strpati u zatvor. Radimo kao u vrijeme kralja Petra', istaknuo je županijski ministar.

Policijskim istražiteljima dana je zadaća da pronađu cjelokupnu dokumentaciju o rekonstrukciji bolnice.

Stručnjak za zaštitu od požara pri Institutu za standarde BiH Edin Garaplija kazao je "Dnevnom avazu" kako ljudskih žrtava u Bihaću nije bilo tek pukom srećom.

Ocijenio je kako su ovakve katastrofe rezultat činjenice da u BiH malo tko poštuje zakone pa je tako do danas tek 20 posto lokalnih zajednica izradilo obavezne procjene rizika i planove zaštite od požara.