MLADI I POLITIKA

Za grad - najmlađa stranka i osvježenje predstojećih izbora

25.03.2013 u 18:00

Bionic
Reading

Nakon Velike Gorice i pionirskog iskoraka u svježe političke ideje, tzv. direktnu demokraciju, vođena primjerom Islanda gdje su lani 'iz naroda' birani predstavnici u parlamentu, javnosti se predstavila još jedna nova politička stranka istog cilja. Zapravo, načelno, stranka ZA_ _ _ _GRAD još uvijek je inicijativa, ni mjesec dana stara, a već je podnijela zahtjev za registraciju jer je u tom kratkom periodu okupila potrebnih 100 članova, koji su uvjet za upis stranke

Cilj stranke, kako su objasnili njeni supredsjednici Marko Gregović i Iva Kvakić, oblikovati je Zagreb prema željama njegovih stanovnika. 'Budući da su građani nezadovoljni sporošću gradske administracije i neprestanim ignoriranjem njihovih ideja, odlučili smo stvari promijeniti aktivnim uključenjem u borbu za ulazak u Gradsku skupštinu', najavio je Gregović. Stranka se, kako i priliči, podudara sa sličnim inicijativama u svijetu, ima i svoju web stranicu ili točnije servis.

Stranica www.za-grad.com koncipirana je tako da svi građani imaju priliku aktivno, objavljujući svoje prijedloge i ideje sudjelovati u sukreiranju političkog programa najmlađe hrvatske stranke. 'Većini političkih opcija komunikacija s građanima i slušanje njihovih ideja ostaje dio predizborne kampanje, a nama je upravo suprotno srž programa stalna komunikacija s građanima putem naše web platforme i u našem uredu. Na Ribnjaku 3, naša će vrata biti otvorena svaki dan i za čitavo vrijeme našeg mandata građani moći dati svoje prijedloge za poboljšanje svojeg kvarta ili grada. O tim prijedlozima građani potom mogu diskutirati i glasovati za njih, a u suradnji sa stručnjacima odabiru se ideje s najviše potpore za prezentaciju Gradskoj skupštini i upravi', rekla je supredsjednica stranke Iva Kvakić.

Članstvo inicijative ZA _ _ _ _ GRAD je naizgled malo jer broji samo 116 članova, ali sama je inicijativa stara tek tri tjedna i, ako ovim tempom nastavi pridobivati članove, bit će nagodinu srednje-velika, ozbiljna stranka. Sada službeno još i nije stranka, nego će to postati ovog tjedna, a već ima suvislije i 'manje opasne ideje' (čitaj: nerazbacivanje ispraznim obećanjima) od onih koji Hrvatsku vodaju tamo-amo pa nikud već četvrt stoljeća. Ideja koja se munjevito realizirala u sasvim pristojnu opciju za koju bi građani mogli glasati ponikla je iz aktivizma mladih osoba, pojave koja se, 'nabildana' moći komunikacije i razmjene informacija koje pružaju društvene mreže i internet općenito, sve snažnije osjeća u Hrvatskoj.

Očito vrlo dobro poznavanje gradskih problema, konkretne ideje za rješavanje nekih od gorućih problema Grada Zagreba, otvoreni poziv na ravnopravno, interaktivno sudjelovanje svih članova stranke, ali i mladost, politička neiskvarenost i čist obraz aduti su stranke ZA _ _ _ _ GRAD kojima se rijetko koja stranka može pohvaliti.


Dokle će na predstojećim izborima dogurati, i oni i 'kolege' u Velikoj Gorici, vidjet će se u svibnju. Iako realno nije očekivati nikakve spektakle, upornost građana da neposredno utječu na odluke koje ih se neposredno i tiču, definitivno je doza svježe krvi i zdravog razuma u političkoj strukturi koja puca po šavovima vodeći međusobne bitke u slijepoj želji za dominacijom.

Želimo promijeniti način na koji se upravlja našim gradom. Glavna zadaća nam je vratiti građane u fokus politike. Osim toga, kroz rad u Skupštini mijenjat ćemo ono što smatramo prioritetima, primjerice neodržive prometne i okolišne politike kojima se nitko ne bavi već desetljećima', rekao je Gregović.

'Detalji i sve dodatne informacije o stranci u kojoj kao član možete ravnopravno utjecati ili čak kreirati prilike u kakvima ćete živjeti dostupni su na službenoj web stranici stranke: http://za-grad.com/novosti/', zaključili su Kvakić i Gregović.