WOLFGANG SCHAEUBLE

Za deset godina sve članice EU će imati Euro

13.05.2012 u 16:41

Bionic
Reading

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble potvrdio je u nedjelju da je zainteresiran za mjesto predsjednika euroskupine koja okuplja ministre financija eurozone, u razgovoru za tjednik Welt am Sonntag od nedjelje

"Kao njemački ministar financija moram se jako zalagati, na ovaj ili onaj način. Zato ne kažem da nipošto ne želim mjesto predsjednika (euroskupine), kao što su neki izjavili", kazao je Schaeuble za tjednik.

"Ono što me najviše zanima jest da euroskupina i dalje obavlja svoju dužnost, kao što je činila u vrijeme dok je predsjednik bio Jean-Claude Juncker", istaknuo je Schaeuble.

Sadašnji predsjednik euroskupine, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker rekao je da svesrdno podupire njemačkog ministra za svoga nasljednika. Mogućnost Shaeubleova imenovanja "bila bi u tom smislu idealna odluka", ocijenio je Juncker.

Juncker je na toj dužnosti od 2005. i ne želi se ponovo kandidirati kada mu mandat završi koncem lipnja.

U EU-u se očekuje više imenovanja na visoke dužnosti koja su bila odgođena zbog predsjedničkih izbora u Francuskoj, za neke od kojih se natječu Nijemci.

Uz predsjednika euroskupine treba imenovati i predsjednike Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te popuniti jedno mjesto u Europskoj središnjoj banci (ECB).

U vezi s budućnosti eurozone Schaeuble je rekao da je "prilično optimističan". Ocijenio je da će "za deset godina svi članovi EU-a imati zajedničku europsku valutu". "EU će biti veći nego što je danas. Možda će u njemu biti i zemlje poput Norveške i Švicarske", kazao je.