objavili slovenci

Za 50 milijuna dolara prodana bivša ambasada Jugoslavije na Petoj aveniji, lijep dio toga ide Hrvatskoj

29.09.2022 u 14:27

Bionic
Reading

Slovensko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je jutros da je za 50 milijuna dolara konačno prodana zgrada bivše ambasade Jugoslavije na njujorškoj Petoj aveniji. Sloveniji će, prema istom izvoru, od spomenutog iznosa pripasti sedam milijuna eura, piše Jutarnji list

Na svoj dio od prodaje zgrade na Petoj aveniji, prema bečkom Ugovoru o sukcesiji bivše SFRJ iz 2004., ima pravo i Hrvatska, čije se ministarstvo vanjskih poslova nije oglasilo ovom povodom. No, prema slovu sukcesijskog ugovora, Hrvatskoj pripada 23,5 posto iznosa koji se dobije prodajom diplomatske imovine Jugoslavije, pa će u naš državni proračun biti uplaćeno 11,5 milijuna eura od prodaje spomenute nekretnine, piše Jutarnji list.

U obavijesti slovenskog Ministarstva vanjskih poslova o dovršetku prodaje najvrjednije nekretnine koja je bila predmet sukcesije bivše SFRJ u dijelu koji se odnosi na imovinu jugoslavenske diplomacije, napominje se da je zgrada izgrađena 1905., a da su je za potrebe Jugoslavije u ljeto 1946. kupili američki iseljenici iz tadašnjih jugoslavenskih republika.

Dodaje se kako je ambasada za vrijeme Jugoslavije korištena, osim za diplomatske aktivnosti u SAD-u, i za potrebe Misije tadašnje države pri Ujedinjenim narodima.

Ambasadu je do dogovora o njezinoj prodaji koristila Republika Srbija. Na dogovor o prodaji čekalo se 18 godina zbog zahtjeva Srbije da joj se pri raspodjeli nekretnine priznaju ulaganja u njezino održavanje.

Budući da je potpisnik Bečkog ugovora o sukcesiji Savezna Republika Jugoslavija čiji su sljednici Srbija i Crna Gora, pravo SRJ na gotovo 40 posto iznosa od prodaje nekretnine na Petoj aveniji dijelit će se između Srbije i Crne Gore.