MILANOVIĆEV CILJ

Za 15 godina skoro pa bogata Hrvatska

21.12.2013 u 17:01

Bionic
Reading

Nakon pet mjeseci u središnjici SDP-a na Iblerovom trgu, okupio se Glavni odbor stranke. Govor premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića bio je obilježen poticanjem optimizma, na polovici mandata Vlade

Milanović je u svom izlaganju opetovano naglašavao da ova Vlada radi svoj posao i sređuje stanje u državi, pogotovo u državnoj blagajni.

"Rekao sam prije nekoliko mjeseci da imamo loše vijesti za pesimiste. Te vijesti su loše utoliko što će sljedeće godine Hrvatska početi ići ekonomski prema gore. Dakle, stvari će ići naprijed, opet ne brzinom koju očekujemo, ne mi, nego svi hrvatski građani, ali konačno se izvlačimo iz ralja depresije i recesije, koje je trajalo jako dugo kod nas i u većem dijelu Europe", naglasio je Milanović.

SDP, tvrdi Milanović, ide težim putem, putem uvođenja reda bez populizma. Pohvalio se i da pola godine nakon ulaska u Europsku uniju, Hrvatska ima pozitivnu bilancu i da je u gornjem domu zemalja po povlačenju novca iz EU fondova.

Nijedna država nije napustila EU, iako se razlike između bogatih i siromašnih država nisu pretjerano promijenile, svima je u okrilju Bruxellesa bolje, misli Milanović.

"Naš cilj je da preskočimo tu barijeru i da stvorimo uvjete da Hrvatska za 15 ili 20 godina bude pa skoro bogata država. To danas nismo".

Po toj logici, trebat će nam 15 do 20 godina da bi imali bolje zdravstvo, jer kako je premijer rekao, njegova kvaliteta ovisi o količini uloženog novca, a posao Vlade je da uz racionalizaciju, osigura bolji zdravstveni sustav.

Spomenuo je da se u Hrvatskoj pokušava voditi ideološki rat te da neki od Hrvatske pokušavaju napraviti nešto što nikad nije bila.

Poručio je da neće dopustiti rušenje temelja koji su se gradili dvadeset godina te da se neće dovesti u pitanje ljudska prava, prava manjina i prava žene. "Ljude koji iskreno vjeruju u to poštujemo i borit ćemo se protiv njih političkim sredstvima, ali ljude koji u to ne vjeruju ali koriste taj svjetonazor da bi napakostili, te ne poštujemo", poručio je Milanović.

"U ovome što se događa u hrvatskom društvu ne vidim nikakvu opasnost ili ekstremizam. Ne vidim ekstremizam, ponavljam, ali vidim duboko ljudsko nepoštenje i prijetvornost, a to je katkad i gore", rekao je Milanović.

Nakon širenja pozitive među članstvom, Glavni odbor stranke bacio se na stranačka pitanja. Dali su podršku Vladi, prihvatili financijski plan stranke te podržali isključenje dvoje ljudi. Prebjega iz Vukovara Želja Pinjuha te Aleksandre Kolarić koja je podsjetimo, javno kritizirala premijera Milanovića. Ipak, ona još ne odustaje od stranke.

"Stranka koja na ovakav način, prijekim sudom, zbog verbalnog delikta, bez prava na obranu i bez prava na žalbu, pokušava izbaciti, to jest, vodstvo koje to radi, jednog člana, ima ozbiljnih problema s demokratskom procedurom i s demokracijom unutar stranke. Stranka koja iznutra nije demokratska, teško će uspješno zastupati demokratske standarde i toleranciju u društvu", kazala je Kolarić.