POPULIZAM

Wilders želi izvesti Nizozemsku iz Europske unije

18.07.2012 u 10:47

Bionic
Reading

U Nizozemskoj su nužni prijevremeni izbori, a populist Geert Wilders svom silom je krenuo protiv ostanka Nizozemske i u eurozoni - i u Europskoj uniji. Takvim stavovima zapravo uživa veliku potporu među Nizozemcima

Geert Wilders i prije se protivio članstvu Nizozemske u Europskoj uniji. Uoči prijevremenih izbora govori: 'Euro nije nikakav novac, on nas samo košta našeg novca. Europska unija je nesreća za Nizozemsku.'

Zapravo su izbori u Nizozemskoj i postali nužni otkako su Wilders i njegova stranka uskratili podršku manjinskoj koalicijskoj vladi liberala i kršćanskih demokrata prilikom odluke o novom paketu mjera za stabilizaciju zone eura. Štoviše, on je tužio nizozemsku vladu zbog ratificiranja europskog stabilizacijskog fonda ESM, ali je nadležni sud u Haagu odbio Wildersovu tužbu. Doduše, u obrazloženju sud ne odlučuje je li populist u pravu ili nije - nego samo tvrdi da nije na sudu, nego na oba doma parlamenta Nizozemske da donose političke odluke.

Onda politikom - protiv Europe

Utoliko je nizozemski populist onda svojim, političkim mjerama odlučio 'spasiti' Nizozemsku i imetak njezinih građana: 'Mi moramo plaćati milijarde za Grčku, sada i Španjolska treba našu pomoć, kao i Portugal i Cipar. Skoro će možda doći i Italija, trule banke, trule zemlje i vi sve to morate platiti', objašnjava Wilders građanima Nizozemske. Zapravo je malo zemalja u Europi koje su, kao Nizozemska, imale tolike gospodarske koristi od ukidanja granica. Ali Wildersove riječi i dalje nailaze na odobravanje mnogih Nizozemaca, tako da je njegova Stranka za slobodu na trećem mjestu od deset stranaka koje su ušle u parlament. Doduše, tamošnji populisti do sada su u Nizozemskoj bili u ugodnoj poziciji prigovarati tamošnjoj vladi, ali ne i preuzeti odgovornost upravljanja zemljom. Malo je vjerojatno da će to uspjeti i na predstojećim prijevremenim izborima - ali je i dalje veliko pitanje tko bi u Nizozemskoj uopće mogao osvojiti dovoljno glasova da formira stabilnu vladu.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja, u Nizozemskoj i dalje najviše podrške uživa trenutni premijer, konzervativno-liberalan Mark Rutte. Ali njegova stranka ni nakon izbora 2010. nije uspjela formirati koaliciju kojom bi imala većinu u parlamentu, a čak i s potporom Wildersovih populista u parlamentu je bila u većini za samo jedan zastupnički glas.

'Amerika i Engleska bit će zemlja proleterska'

Ali čak i protueuropske izjave Wildersa nisu toliko političko iznenađenje koliko činjenica da su se, prema najnovijim ispitivanjima javnog mnijenja, nizozemski socijalisti uspeli na drugo mjesto po popularnosti u toj zemlji. Ovdje nije riječ o nizozemskim socijaldemokratima koji su već često bili na vlasti u Haagu, nego o Socialistische Partij, političkoj stranci nastaloj u sedamdesetima na temelju simpatija određenih krugova u Nizozemskoj prema Mao Ce-tungu i 'kineskom putu'. SP još i danas oštro kritizira kapitalizam i traži demokratizaciju društva, osobito gospodarstva.

Na čelu socijalista je simpatičan učitelj Emile Roemer i nije baš posve nemoguće da se na prijevremenim izborima dogodi nemoguće i da kraljica njemu povjeri formiranje vlade. Zapravo bi i on imao podjednake probleme kao i konzervativni Rutte - jer gotovo nikakvom matematičkom kombinacijom, prema trenutnim ispitivanjima raspoloženja nizozemskih birača, nije moguće stvoriti koaliciju stranaka sličnih političkih uvjerenja, a da bi onda imale većinu u parlamentu.

Trenutno bi stabilnost mogla jamčiti jedino koalicija socijalista Roemera i liberala Ruttea - ali zbog različitih političkih uvjerenja, jedva da itko vjeruje da bi se njih dvojica mogli naći u istoj vladi. Utoliko se silom prilika stalno razmišlja o populistima i Stranci za slobodu - premda više nitko i ne razmišlja o koaliciji s Wildersom.

Naime, bez obzira na njegove izjave protiv Europe, Wilders polako ipak gubi podršku među Nizozemcima. Povrh toga se pokazalo da je 'Mozart' - kako zovu Wildersa zbog njegove valovite frizure - i više nego nepouzdan politički partner. Nakon ovog pada vlade, Rutte više ne pomišlja računati na populiste - a socijalisti će i inače radije sjediti u oporbenim klupama nego ovisiti o Wildersu i njegovim populistima.