izvanredna situacija

WHO upozorava: Cjepivo 'ne znači da će covid nestati'

04.12.2020 u 19:52

Bionic
Reading

Dolazak nekoliko djelotvornih cjepiva za covid-19 i optimizam koji ga prati ne smije smanjiti naš oprez jer ona neće uništiti virus, upozorila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija

"Cjepivo ne znači da će covid nestati", rekao je Mike Ryan koji je u toj UN-ovoj agenciji zadužen za izvanredne situacije, dodajući da cjepiva "ne mogu sama obaviti posao".

"Dosegnuli smo (...) točku pregiba krivulje pandemije. Pozivamo sve da i dalje ulažu napore" u suzbijanju covida-19, dodao je.

Čelnica za upravljanje pandemijom u WHO-u, Amerikanka Maria Van Kerkhove koja je bila u njegovu društvu, pozvala je sve da "doista razmisle o tome kako će se ponašati" u vrijeme Božića i novogodišnjih praznika kako bi se ograničilo širenje koronavirusa.

"Odluke koje sada donesemo (...) mogu za nas i našu obitelj značiti život ili smrt", istaknula je.

Velika Britanija prva na svijetu odobrila cjepivo protiv koronavirusa Pfizer/BioNTech Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Pandemija koronavirusa kojim se zarazilo više od 65 milijuna ljudi u svijetu a umrlo više od 1,5 milijuna, ponovo se ubrzano širi diljem svijeta dok se neke zemlje pripremaju za masovno cijepljenje.

"Napredak ostvaren na području cjepiva svima nam diže moral i sada napokon možemo vidjeti svjetlo na kraju tunela", rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

No upozorio je na "sve raširenije mišljenje da pandemija prolazi".

Britanija je prva i zasad jedina zemlja koja je odobrila cjepivo Pfizer/BioNTecha te je najavila da u utorak namjerava krenuti s kampanjom cijepljenja.

Američkoj agenciji za lijekove su se obratili Pfizer/BioNTech i kompanija Moderna i u slučaju da ih odobri ta dva cjepiva bi bila na raspolaganju u Sjedinjenim Državama krajem ove godine. Europska unija bi o odobrenju cjepiva trebala odlučivati krajem prosinca.

U Rusiji, predsjednik Vladimir Putin je zatražio da se krajem sljedećeg tjedna počne s masovnim besplatnim cijepljenjima.

Prošli je mjesec Rusija objavila da je prema ispitivanjima na 40.000 dragovoljaca cjepivo Sputnjik V uspješno u 95 posto slučajeva, poput cjepiva Pfizer/BioNTech.