KINA ZA UKIDANJE SANKCIJA

Washington ohrabren reformama u Mianmaru

01.12.2011 u 10:58

Bionic
Reading

Sjedinjene Države su ohrabrene reformama u Mianmaru, rekla je u četvrtak američka državna tajnica Hillary Clinton svome domaćinu, predsjedniku Mianmara, Thein Seinu koji je pozdravio novo poglavlje odnosa dviju zemalja

'Ovdje sam jer smo predsjednik Barack Obama i ja ohrabreni mjerama koje ste poduzeli za svoj narod', rekla je Clinton tijekom susreta s Theinom Seinom u glavnom gradu Najpidavu, drugog dana posjeta. Predsjednik Mianmara je odgovorio da njezin 'povijesni posjet predstavlja novo poglavlje njihovih odnosa'.

Posjet Hillary Clinton, prvi jednog šefa američke diplomacije od posjeta Johna Fostera Dullesa 1955. godine, događa se osam mjeseci nakon reformi i nakon što je u ožujku raspuštena hunta, a vlast preuzela civilna vlada.

U zemlji kojom je uvijek dominirala vojska, novi režim je omogućio povratak u politiku oporbenoj čelnici Aung San Suu Kyi koja je prije godinu dana oslobođena iz kućnog pritvora. U listopadu je također oslobođeno oko 200 političkih zatvorenika.

Kina poziva na ukidanje sankcija Mianmaru

Kina je u četvrtak pozvala na ukidanje sankcija izoliranom režimu Mianmara gdje se u povijesnom posjetu nalazi američka državna tajnica Hillary Clinton.

'Držimo da bi uključene zemlje trebale ukinuti sankcije Mianmaru', rekao je Hong Lei, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Kina je oduvijek veliki i gotovo jedini saveznik raznih hunti koje su naslijeđivale vlast u Mianmaru od početka 1960-ih godina.

Američka državna tajnica je u srijedu stigla u Mianmar gdje je rekla da ne namjerava odmah ukinuti američke gospodarske sankcije, za što je nužno odobrenje kongresa. Kina je u srijedu navela da je sklona kontaktima Mianmara sa zapadom, a jedan službeni list je upozorio da ona ne želi da se gaze kineski interesi u toj zemlji.

'Kina ne vidi ništa loše u tome da Mianmar želi osnažiti svoje veze sa Zapadom, ali to neće prihvatiti budu li se gazili njezini interesi', upozorava Global Times koji izlazi na engleskom jeziku,