UDRI JAČE

Washington ne zanima utjecaj 'frackinga' na potrese

28.12.2012 u 12:43

Bionic
Reading

Vlada američkoga predsjednika Baracka Obame izdala je okvirni dokument dugoročne studije o tome zagađuje li traženje prirodnog plina tehnologijom tzv. 'frackinga' pitku vodu, ali najavila je da do 2014. neće biti zaključaka o toj kontroverznoj tehnici koja je zaslužna za intenziviranje bušenja u Americi

Kritičari studije Agencije za zaštitu okoliša, žale se da se njome detaljno ne ispituje utjecaj bušenja i ubrizgavanja otpadnih voda pod zemlju, iako se ta metoda povezuje s slabijim potresima. Izvještaj o napretku piše kako će znanstvene studije o bušenjima na lokacijama u Sjevernoj Dakoti, Pennsylvaniji i Teksasu biti temelj konačnoga zaključka.

Okvirni dokument studije objavljen je u petak, 21. prosinca.

U izvještaju se objašnjava znanstvena metoda kojom se EPA služi da bi ustanovila utjecaj vode koja se ubrizgava 'frackingom', hidrauličnim lomljenjem stijena, na zalihe pitke vode.

Iako je do zaključaka ostalo više od godinu dana, elektrane, kemijske kompanije i ostali veliki potrošači prirodnoga plina strahuju da bi studija mogla dovesti do novih propisa zbog kojih bi njima rasli troškovi. Elektroenergetske kompanije, poput American Electric Power i Southern Co. zadnjih su se godina okoristile iznimno niskim cijenama prirodnog plina.

'Frackingom' se velike količine vode s kemikalijama i pijeskom ubrizgavaju duboko pod zemlju i ondje lome stijene kako bi se oslobodila nafta i prirodi plin. Kritičari 'frackinga', hidrauličkog lomljenja, strahuju da bi bušenje u blizini škola i kuća zagadilo vodu i zrak. Industrija, kao i republikanci u Kongresu, tvrde da je studija EPA-e pretjerana te da je 'fracking' sigurna metoda.

EPA-ina studija proučava problem velikih količina vode koje su usisane u 'frackingu', površinskim izljevima i samim bušenjem. Osim toga, proučit će kako rade pogoni za preradu otpadnih vode i tzv. 'vraćanje' vode koja navre na površinu iz bušotine kad se počne proizvoditi plin.

No, studija se neće baviti djelovanjem ubrizgavanja otpadnih voda u dubinu Zemlje, a ekolozi upravo za taj postupak slute da može biti pritajena prijetnja zalihama pitke vode.