TRAŽE PREBROJAVANJE GLASOVA

Washington još uvijek nije spreman priznati Madura

17.04.2013 u 22:24

Bionic
Reading

Američki državni tajnik John Kerry rekao je u srijedu da Sjedinjene Države još nisu spremne priznati Nicolasa Madura za novog predsjednika Venezuele

'Mislimo da je potrebno ponovno prebrojavanje glasova. Ne znam hoće li to učiniti ovih dana', rekao je Kerry na raspravi u Kongresu.

Maduro, kojega je pokojni predsjednik Hugo Chavez izabrao za svog nasljednika, osvojio je na izborima u nedjelju jedva 250.000 glasova više od oporbenog vođe Henriquea Caprilesa.

Politička kriza u Venezueli nastavila se u srijedu usprkos pozivu na dijalog Caprilesa koji i dalje traži ponovno prebrojavanje glasačkih listića. Prosvjede pristaša obaju tabora narušili su izgredi u kojima je u ponedjeljak navečer poginulo sedam a ozlijeđeno je šezdestak osoba.

Kerry je pred vanjskopolitičkim odborom Predstavničkog doma rekao: 'Ako postoje velike nepravilnosti, imat ćemo ozbiljne sumnje u vjerodostojnost ove vlade. No treba provesti tu ocjenu, što još nisam učinio', dodao je.

Državni tajnik je još kazao da SAD možda neće poslati svog izaslanika na svečnost polaganja prisege Madura u petak: 'Ako još ima pritužbi, ozbiljno sumnjam da će Washington poslati svoje izaslanstvo.'

Bijela kuća je u srijedu pozvala Venezuelce da odbace nasilje a vladu je pozvala da poštuje pravo na prosvjedovanje, nakon pogibije prosvjednika u vezi s predsjedničkim izborima održanim u nedjelju.

'Pozivamo venezuelsku vladu da poštuje pravo Venezuelaca na mirno okupljanje i na izražavanje mišljenja', rekao je glasnogovornik američkog predsjednika Baracka Obame Jay Carney pozivajući 'sve da odbace nasilje i sve što bi moglo pojačati napetosti'.

Carney je usto kazao da SAD 'poziva na transparentan proces dostojan povjerenja kako bi Venezuelci mogli biti mirni u vezi s rezultatima izbora'.