'STRATEŠKI DIJALOG'

Washington i Peking o krađi softvera i kineskoj pomorskoj ekspanziji

23.06.2015 u 10:49

Bionic
Reading

Washington i Peking počeli su u ponedjeljak u Washingtonu svoj 'iskren i otvoren' godišnji dijalog o mnogim vrućim temama kao što su informatičko piratstvo, pomorski sukobi i ljudska prava, ali i suradnja u vezi s klimom, Iranom i Sjevernom Korejom

Državni tajnik John Kerry i ministar financija Jacob Lew priredili su večeru za državnog savjetnika Yang Jiechija koji je odgovoran za kinesku vanjsku politiku i potpredsjednika vlade Wang Yanga, nakon čega će četvorica čelnika razgovarati u utorak i u srijedu.

Ovo je sedmi po redu 'strateški i gospodarski dijalog Sjedinjenih Država i Kine', susret koji svake godine naizmjence organiziraju dvije najveće svjetske sile.

Prvi zamjenik Johna Kerryja, Antony Blinken otvorio je u ponedjeljak susret predsjedajući prvim 'dijalogom na polju sigurnosti', o kojemu javnost nije doznala puno.

'Želimo proširiti našu suradnju na području mnogih međunarodnih izazova, kao što su klimatske promjene, razvoj, humanitarna pomoć, odgovor na pandemije i zaštita oceana', rekao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby ne rekavši ništa o sadržaju razgovora.

Washington je usto izrazio zadovoljstvo 'koordinacijom američke i kineske politike u vezi s regionalnim pitanjima poput Irana, Iraka, Sirije, Sjeverne Koreje i Afganistana'.

No dvije velesile imaju i veći broj neriješenih pitanja.

Kirby je među njima spomenuo 'pomorske sukobe, informatičku sigurnost i ljudska prava'.

Smjerao je na teritorijalne ambicije Pekinga u Južnom kineskom moru kojima se protive zemlje jugoistočne Azije koje podupire SAD. To je područje strateška zona koja možda skriva velike zalihe nafte i plina.

Općenito, 'SAD je odlučan u nakani da popravi veze s Kinom', istaknuo je Kirby.

Službena kineska novinska agencija Xinhua javlja da su se dvije strane napose obvezale da će raditi na izgradnji 'stabilnih' odnosa na polju sigurnosti.