REMETILAČKI FAKTOR

Wall Street Journal kritizira Silajdžića

15.01.2009 u 11:16

Bionic
Reading

U nedavno objavljenoj analizi novinara američkog dnevnika Wall Street Journal pod sugestivnim se naslovom 'Balkanski problemi', među ostalim, piše o političkim, etničkim i religijskim konfrontacijama u BiH te se navode brojne reakcije političkih dužnosnika, sveučilišnih profesora, nevladinih organizacija i čitatelja

Američki dnevnik, kao reakciju na spomenuti tekst, na svojim stranicama prenosi osvrt u kojem se oštro kritizira politički smjer koji je pri rješavanju nagomilanih problema zauzeo Haris Silajdžić i njegova Stranka za BiH.

'Multietnička država poput BiH', stoji u tekstu, 'može postojati samo kada glavne etničke skupine budu poštivale jedna drugu. Ne smije se događati da jedna strana određuje pravila ponašanja drugoj strani. Ipak, to je ono čemu najveća bošnjačka stranka - Stranka za BiH - teži. Zbog te stranke, a ne Srba, prije tri godine poništena je ustavna reforma u BiH', stoji u tekstu.

U daljnjem kritičkom osvrtu na političko ponašanje Stranke za Bosnu i Hercegovinu i njezina predsjednika Harisa Silajdžića navodi se kako nitko ne može reći da je netko više ili manje kriv od drugoga, kao što se pokušava svijetu proturiti.

'Jedan od glavnih razloga zašto to radi Stranka za BiH jest vjera da u tome imaju pomoć Amerike', stoji u tekstu, čije citate prenosi bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista.

U ovom trenutku, prenosi Wall Street Journal, mnogi Bošnjaci vjeruju da Sjedinjene Države u BiH financiraju istraživanja oko otkrivanja korupcije srpskih lidera.

Kao da su oni, zaključuje list, više korumpirani od njihovih kolega Bošnjaka i Hrvata.

Takva istraga promatra se kao čisti politički potez, zbog čega bi za političku administraciju SAD-a u ovom slučaju bilo najbolje naglasiti svoju neutralnost.