OTKAZANA VEĆINA LETOVA

Vulkanski oblaci idu prema Hrvatskoj!

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 16.04.2010 14:46
  • Objavljeno 16.04.2010 u 14:46
Vulkan na Islandu

Vulkan na Islandu

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Zoran Vakula, načelnik Odjela za vremenske analize i prognoze Državno hidrometereološkog zavoda, rekao je u razgovoru za Večernji list kako će oblak vulkanskog pepela ove noći doći i do Hrvatske.

'Prema trenutačno raspoloživim prognozama tijekom sljedeće noći vrlo će gotovo sigurno dio tih oblaka doći i do Austrije i Mađarske, a u drugom dijelu noći vjerojatno i do sjeverne granice Hrvatske', rekao je Zoran Vakula, dodavši kako zasad nema saznanja o koncentraciji čestica u oblacima koje je u atmosferu izbacio aktivni vulkan na Islandu.

Otkazana većina letova Croatia Airlinesa

Veći dio današnjih jutarnjih međunarodnih letova Croatia Airlinesa (CA) otkazan je zbog zatvorenosti dijela europskoga zračnog prostora koji je uzrokovalo širenje vulkanskog pepela s Islanda, izvijestili su iz te zrakoplovne tvrtke.

Zasad su otkazani letovi u europska odredišta tvrtke na sjeveru i sjeverozapadu Europe, a riječ je o letovima iz Zagreba u Frankfurt (dva leta), Pariz, Amsterdam, Kopenhagen, London i Bruxelles, kao i letu iz Dubrovnika u Frankfurt.

U navedena europska odredišta zrakoplovima Croatia Airlinesa trebalo je letjeti oko 800 putnika, navode iz tvrtke.

Ističu i kako su tijekom jutra obavljeni svi planirani letovi u domaćem redovitom prometu, kao i međunarodni letovi iz Zagreba u Beč, Muenchen i Zuerich.

Kompanija očekuje kako će danas obaviti redovite letove iz Zagreba u Rim, Sarajevo, Podgoricu, Prištinu i Skoplje, dakle u dijelu jugoistočnoga europskoga zračnog prostora.

S obzirom na to da erupcija islandskog vulkana i dalje traje te da se vulkanski oblak širi Europom, moguće je otkazivanje i većine današnjih redovitih letova Croatia Airlinesa u države zapadne i sjeverozapadne Europe, navodi se u priopćenju.

Paralizirana Europa

Zračni promet i dalje je paraliziran na sjeveru Europe zbog pepela koji izbacuje vulkan na Islandu, što je u četvrtak izazvalo zatvaranje zračnog prostora Irske, Velike Britanije, Danske, Švedske, Nizozemske i Belgije, a promet je poremećen i u Francuskoj, Njemačkoj i Poljskoj

Stotine tisuća putnika blokirane su u zračnim lukama, a očekuje se da će najveći dio zračnog prostora u sjevernoj Europi ostati zatvoren najmanje do petka poslijepodne.

Europska organizacija za sigurnost zračnog prometa Eurocontrol objavila je da bi ti poremećaji 'mogli trajati dva dana', a sve ovisi 'o načinu kretanja oblaka pepela s Islanda'.

Organizacija procjenjuje da je 5.000 do 6.000 letova otkazano u četvrtak u europskom zračnom prometu koji prosječno bilježi približno 21.000 letova dnevno.

Polovica letova između Sjeverne Amerike i Europe trebala bi biti otkazana u petak, upozorio je Eurocontrol.

Na Islandu su stručnjaci upozorili da bi vulkanska erupcija, druga u manje od mjesec dana, mogla trajati najmanje nekoliko tjedana.

Stručnjaci navode da bi vulkanska prašina mogla izazivati probleme u zračnom prometu sljedećih šest mjeseci ako erupcija potraje još neko vrijeme. Međutim, čak i kratkotrajni prekid prometa mogao bi imati znatan negativan utjecaj na financijsko poslovanje zrakoplovnih tvrtki, koje su tek počele izlaziti iz recesije.

Iz vulkana kod ledenjaka Eyjafjallajoekulla, oko 120 kilometara istočno od islandskoga glavnog grada Reykjavika, pepeo leti šest kilometara uvis i prijetnja je zrakoplovnim motorima te smanjuje vidljivost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!