SEZONSKI POSLOVI

Vukovarsku 'burzu' spasilo zapošljavanje na moru

  • Autor: Nenad Marić
  • Zadnja izmjena 12.05.2010 19:49
  • Objavljeno 12.05.2010 u 17:42
Vukovar Panorama

Vukovar Panorama

Izvor: tportal.hr / Autor: Nenad Marić

Dok su se oporbene šale oko broja nezaposlenih iz veljače kao novog telefonskog broja premijerke Vlade pomalo zaboravile, a Severina skinula svoj broš na kojem je pisalo 317.625, iz Vukovara stižu pohvalne vijesti o smanjenju broja nezaposlenih

VUKOVAR – Baš kao što je izvjesno olakšanje na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje donio početak zapošljavanja na sezonskim poslovima u turizmu, tako je i s vukovarskog područja, koje uz Osijek i Vinkovce daje najviše radnika u sezoni, za poslom u hotelima i ugostiteljskim objektima na Jadranu krenulo dosta Vukovaraca.

Samo u travnju broj nezaposlenih na području prijeratne vukovarske općine smanjio se za 5,4 posto u odnosu na ožujak, odnosno za 326 osoba, a poznato je koliko tom kraju, teško stradalom u ratu, znači svako radno mjesto. Konkretno, u samom gradu Vukovaru još uvijek je bez posla 3.029 građana, dok se u obližnjim Vinkovcima brojka nezaposlenih zaustavila na 3.002 radno sposobne osobe.

Zanimljiv je podatak da su neki Vukovarci na sezonski posao pošli odmah poslije Uskrsa, što je dokaz da ih poslodavci već čekaju s radnim mjestima na kojima su prethodnih godina i bili angažirani. Bolji poznavatelji prilika na tržištu rada to tumače kao očito zadovoljstvo radnom snagom iz Slavonije, odnosno Slavoncima kao vrijednim, odgovornim i pouzdanim radnicima. Onima koji su već na poslu uskoro će se na moru priključiti oni koji odlaze u svibnju i lipnju. To bi, što se tiče sezonskog zapošljavanja, za ovu godinu uglavnom bilo sve.

Dodatnom snižavanju stope nezaposlenosti u proljetnim će mjesecima pridonijeti i angažiranje na poslovima komunalnog uređenja vukovarsko-srijemskih gradova i sela, ali i pomoći u kući starijim osobama. Upravo u tom smislu treba spomenuti srijemsku općinu Lovas u čija je dva sela prosto nemoguće pronaći nezaposlenu osobu. Od blizu 1.500 žitelja u Lovasu i Opatovcu još samo 71 radno sposoban stanovnik nema posao. Brojni su angažirani na sezonskim poslovima uređivanja sela, popriličan broj žena radi u tekstilnoj proizvodnji, dok su muškarci uglavnom zaposleni na poslovima u poljoprivredi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi