PROSVJED

Vukovarci traže jeftiniji otkup gradskih stanova

13.05.2009 u 13:11

Bionic
Reading

Oko stotinjak stanara vukovarskih stanova prosvjedovalo je danas na Trgu Republike Hrvatske, tražeći da im se omogući da stanove u kojima žive otkupe po uvjetima kakve su imali ostali građani Hrvatske u vrijeme otkupa stanova od 1992. do 1997. godine

Na području grada Vukovara je oko 5500 stanova od kojih je većina u državnom vlasništvu. Otkup vukovarskih stanova započeo je početkom prošle godine i do sada su potpisani kupoprodajni ugovori za 70 stanova.

Stanari vukovarskih stanova od gradskih vlasti traže da se otkupna cijena stanova za nositelje stanarskih prava i njihove obitelji s ponuđenih 175 eura za gotovinsku uplatu snizi na 50 eura po metru četvornom.

Obračajući se prosvjednicima predsjednik Odbora za pravedan otkup vukovarskih stanova Stevo Kušnjir rekao je kako bi Vukovarci smanjenjem otkupne cijene stanova bili stavljeni u isti položaj s građanima u drugim dijelovima Hrvatske.

'Nezakonito su vam naplaćivali pričuvu, sklapali ugovore o najmu stanova te izdavali suglasnosti za korištenje stanova ignorirajući nositelje stanarskog prava', poručio je Domagoj Marenić, predsjednik Udruženja stanara grada Vukovara, koje je skup i organiziralo.

Također je podsjetio kako je udruženje pokrenulo inicijativu za izmjenu Zakona o prodaji stanova kojom se traži da se građani Vukovara izjednače u svojim pravima s ostalim građanima Republike Hrvatske. Prosvjednicima se obratio i nositelj nezavisne liste za Gradsko vijeće i kandidat za gradonačelnika Vukovara Ivica Žulj, kojeg podupire i Udruga stanara.

'Niti jedna stranka vas nije podržala. Sve što znaju u sadašnjoj gradskoj vlasti je da posegnu u vaš džep kako bi platili vlastite promašaje i gluposti', poručio je Žulj.