ZAŠTITA OD DUNAVA

Vukovar spreman za najcrnji scenarij

07.06.2010 u 18:50

Bionic
Reading

Dunav će kod Vukovara idućih dana rasti još najmanje dva metra, vrhunac vodnog vala očekuje se u subotu, no svi uvjeravaju kako neće biti viši od razine koju je dosegnuo 2006. godine kad je izmjeren vodostaj od 720 centimetara

Vodni val koji dolazi iz Mađarske i koji je u tu zemlju podignuo na noge, pričinivši velike probleme i ogromnu materijalnu štetu tamošnjem stanovništvu, u Hrvatsku dolazi već u petak, pa će najprije biti ugrožena Batina i baranjsko područje, potom Aljmaš i Dalj, te Vukovar i, najvjerojatnije u nedjelju, Ilok. – Prognoze jesu nezahvalne, ali očekujemo kako će vodostaj kod Batine iznositi do 750 centimetara, a u Vukovaru 720 centimetara što je na razini od prije četiri godine. Samo će vukovarski Otok športova biti metar pod vodom, dok će drugi dijelovi grada biti sigurni, najavio je Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda.

Baš kao i za prošlogodišnje, ali i poplava od prije četiri, odnosno osam godina, vukovarski Otok športova, kao jedan od rijetkih punktova koji se nalazi izvan sustava nasipa u Vukovaru, bit će ugrožen.

Oko Veslačkog doma, ali i restorana Vrške te buduće Agencije za plovne putove koji se tamo nalaze, već je počela priprema za obranu od poplave. Postavlja se tzv. zečji nasip, veliki „boksovi“ s pijeskom, a uz ljudsku radnu snagu pristigla je i mehanizacija Hrvatskih voda. – Nadamo se samo kako neće biti novih kiša koji bi mogli donijeti novu količinu vode pritokama Dunava, pa bi sve prognoze pale u vodu. Nema razloga za paniku, situacija je pod kontrolom i nije alarmantna, dodao je Đuroković.

Osim Otoka športova u Vukovaru su još ugroženi naselja Budžak, gdje je već saniran i učvršćen postojeći 'zečji nasip', a prati se i situacija na području stambenog naselja Rupe te mogući problemi s kanalizacijskim sustavom.

Dunav je kod Vukovara u ponedjeljak u 16 sati dosegnuo 513 centimetara što je porast od 21-og centimetra u odnosu na prethodni dan. Za proglašenje pripremnog stanja obrane od poplava vodostaj treba iznositi 580 centimetara.